România a fost la un pas de o altă tragedie. Un scurtcircuit electric a avut loc, marţi, în blocul operator al Institutului de Urologie, care a luat foc, iar un pacient a fost mutat într-un alt salon.

„O autospecială pentru stins incendii a fost alertată, în jurul orei 15,30, ca urmare a unui apel primit pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 cu privire la un faptul că un panou de iluminat, situat în blocul operator al Institutului de Urologie al SCJU, a luat foc. Personalul spitalului a reacţionat prompt, reuşind să stingă panoul led cu mijloace proprii, şi au mutat pacientul care se afla în blocul operator într-un alt salon. Pacientul nu a suferit afecţiuni în urma acestui eveniment”, se arată într-un comunicat al ISU Cluj. Conform sursei citate, „nu au fost necesare măsuri de evacuare pentru pacienţi sau pentru personalul spitalului”, iar „în momentul sosirii pompierilor la locul solicitării, panoul respectiv nu mai ardea şi nici nu mai fumega”.

În urmă cu o săptămână, un incendiu a izbucnit la o priză din secţia ATI, în incinta clinicii Medicale III a Spitalului Clinic Judeţean Mureş. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, incendiul a izbucnit într-un salon în care se aflau şase pacienţi. Dintre aceştia, doar cel care era în apropierea prizei a trebuit să fie mutat.

Tragedia de la Piatra Neamț

Pe data de 14 noiembrie 2020, un incendiu puternic a izbucnit în secția ATI pentru pacienții cu COVID-19 de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, incendiu în care au murit 10 pacienți care erau intubaţi, iar alte 7 persoane au fost rănite grav.

Medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri pe 75% din suprafața corpului în timp ce încerca să salveze pacienții prinşi în acest incendiu. El se află în prezent în Belgia, unde a suferit deja o primă intervenţie chirurgicală.

Parchetul General a transmis ulterior, prin intermediul unui comunicat, că cinci dintre victimele incendiului de la Piatra Neamţ nu au putut fi identificate şi s-a dispus o expertiză ADN.