Componenta navală a Poliției de Frontieră Române a fost suplimentată cu două mijloace de mobilitate navală, au transmis joi, 19 ianuarie, reprezentanții instituției.

România își mărește capacitatea de apărare a granițelor

„Astăzi, în Portul Constanța, în prezența inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, domnul chestor de poliţie Victor-Stefan Ivașcu, s-a desfăşurat ceremonialul de intrare în serviciu și acordare a pavilionului pentru două nave maritime de patrulare (proiect FCS 4008 PATROL).

Achiziția de nave maritime de patrulare şi şalupe de intervenţie conferă Poliţiei de Frontieră Române o creștere a capacității de intervenţie operativă, pentru desfășurarea de misiuni specifice de a asigura respectarea drepturilor statului român în apele maritime din zona de competență, supravegherea și controlul frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol și salvarea echipajelor acestora.

Proiectul a fost demarat în luna martie a anului 2021, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziția a două nave maritime de patrulare – Damen FCS 4008 PATROL cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands”, a transmis Poliția de Frontieră.

Investiție de 26 milioane de euro

Potrivit Poliției de Frontieră, contractul s-a derulat în cadrul proiectului Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex, procedura de atribuire a contractului de achiziție fiind licitația publică deschisă.

Valoarea contractului a fost de 154.633.657 de lei (26 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă, navele  intrând în dotarea PFR la sfârşitul anului 2022.

„Achiziția de nave maritime de patrulare şi şalupe de intervenţie conferă Poliţiei de Frontieră Române o creștere a capacității de intervenţie operativă, pentru desfășurarea de misiuni specifice de a asigura respectarea drepturilor statului român în apele maritime din zona de competență, supravegherea și controlul frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol și salvarea echipajelor acestora.

De asemenea, în contextul gestionarii fenomenului migraționist la frontierele externe ale UE, achiziția de noi mijloace de mobilitate navală este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliției de Frontieră Române asumate față de Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operațiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE.”, a mai transmis Poliția de Frontieră.