România intră în Schengen? Klaus Iohannis a spus clar: Se întâmplă în cel mai scurt timp

Președintele Klaus Iohannis a realizat o vizită la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica” de la Cincu, Brașov, alături de premierul olandez Mark Rutte și premierul Nicolae Ciucă.

În acest context, șeful statului a subliniat că speră să se întrunească în cel mai scurt timp condițiile politice pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

„Este un moment foarte bun să salut pe prim-ministrul Mark Rutte. Suntem deja într-un format care a avut mai multe întâlniri. Am avut ocazia să aprofundăm o serie de chestiuni care ne privesc pe toți atât bilaterale, cât și europene. (…) Am discutat și despre așteptarea legitimă a României de a adera la Spațiul Schengen”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele afirmă că a reiterat toate argumentele care susțin că aderarea României la Schengen „nu e doar necesară, ci și extrem oportună”.

România îndeplinește cerințele tehnice privind apartenența sa la Spațiul Schengen și acționează deja ca un membru de facto al acestuia, în deplin spirit de solidaritate europeană. Suntem parte integrantă a reformei Spațiului Schengen și ne implicăm activ în eforturile de modernizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea și consolidarea Spațiului Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condițiile politice pentru aderarea României la Spațiul Schengen”, a completat Klaus Iohannis.

Olanda se opune aderării României la spațiul Schengen

În altă ordine de idei, amintim că Olanda este ultima țară care încă nu și-a exprimat viziunea cu privire la dorința României de a intra, în anul 2022, în spaţiul de circulație liberă Schengen. Ambasadorul Olandei în România a declarat pentru Europa Liberă că, în acest moment, răspunul Olandei nu ar fi unul pozitiv.

Roelof van Ees, ambasadorul Ţărilor de Jos în România, a oferit pentru Europa Liberă câteva comentarii cu privire la poziţia oficială a Olandei despre  aderarea României la spaţiul Schengen.

Răspunsul oficialului nu a fost unul concret și nici afirmativ: „Poziţia olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerinţele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informaţii actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a declarat Ambasadorul Olandei la București, Roelof van Ees.