Prefectul Marian Grigoraş a informat, luni, că judeţul Iaşi ar putea trece în scenariul roşu. Această măsură va fi luată dacă în următoarea perioadă incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 va fi mai mare de 3 la mia de locuitori.  Înseamnă impunerea unor restricţii printre care interzicerea desfăşurării activităţii unor agenţi economici în spaţiile închise din cinematografele, sălile de spectacole, restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri.

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi estimează că, după toate probabilităţile, într-una din zilele viitoare municipiul Iaşi va atinge rata incidenţei de 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori, iar acest aspect va determina emiterea unei hotărâri privind instituirea restricţiilor specifice scenariului roşu. Informăm populaţia şi agenţii economici vizaţi de această situaţie astfel încât aceştia să se poată pregăti pentru perioada următoare. Recomandăm să fie respectate în continuare regulile sanitare care au scopul de a limita răspândirea acestui virus şi încurajăm populaţia să se programeze pentru efectuarea vaccinului împotriva COVID-19 la unul dintre cele 28 de centre deschise în judeţul Iaşi”, a declarat Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.

Rata incidenței a crescut îngrijorător

Potrivit sursei citate, în ultimele două săptămâni şi jumătate rata incidenţei din municipiul Iaşi a crescut de la 1,68, cât era pe 26 februarie, până la 2,77 la mia de locuitori, cât s-a înregistrat pe 15 martie. Medicii epidemiologi arată că ne înscriem într-o tendinţă naţională şi internaţională de creştere a numărului de cazuri. Având în vedere acest trend general, depăşirea pragului de 3 cazuri la mia de locuitori şi impunerea restricţiilor specifice scenariului roşu sunt iminente.

Valul trei al pandemiei de coronavirus face ravagii în România. Autorităţile încep să ia din nou măsuri extrem de dure în speranţa că vor reuşi să limiteze infectările cu COVID-19. Raed Arafat a semnat ordinul de carantinare al oraşului Bragadiru. Acesta intră în carantină începând cu ora 22 din această seară, iar măsura este aplicată timp de 14 zile. În Bragadiru locuiesc aproximativ 70.000 de oameni, iar o mare parte din ei vin la muncă în București. Rata de incidență e de peste 4,4 la mie.