România se află în mijlocul unui mega scandal internațional. Este cutremur total în politică. Totul a pornit de la o informație furnizată de presa din Algeria. Aceasta anunță că Petre Roman ar urma să fie trimis special al ONU în Sahara de Vest. Decizia este dur criticată. Petre Roman este considerat ”pro-marocan”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar intenționa să îl trimită pe fostul premier român Petre Roman în Sahara de Vest. Roman ar urma să ia locul fostului președinte german Horst Köhler, care și-a dat demisia din această funcție în mai 2019.

Jurnaliștii algerieni susțin că decizia ONU de a-l trimite pe Roman să facă pace în Sahara de Vest este cel puțin ”surprinzătoare”. Potrivit g4media, în viziunea algerienilor, fostul premier român este ”pro-marocan”.

Petre Roman, dur criticat

Ziarul El Watan cataloghează discursurile publice ale fostului premier român drept ”în favoarea tezelor coloniale marocane”. O eventuală numire a lui Roman ar însemna ”un impuls” dat Marocului în încercările sale de a prelua Sahara Occidentală.

”Este suficient să spunem că, dorind să-l numească pe Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentală, secretarul general al ONU nu vrea să facă altceva decât să încredințeze gestionarea dosarului conflictului din Sahara Occidentală unui aliat al Rabatului (capitala Marocului, n.red.) Ceea ce ar fi extrem de grav. Aceasta este ceea ce s-ar putea numi un conflict de interese”, notează jurnaliștii algerieni.

Sahara Occidentală este o fostă colonie spaniolă. În prezent e un teritoriu disputat între Maroc, cu care se învecinează, și luptătorii pentru independență concentrați în Frontul Polisario, susținuți de Algeria.

În prezent, ONU consideră Sahara Occidentală un ”teritoriu neautonom”, în absența unei reglementări definitive. ONU a dus o serie lungă de negocieri cu Maroc și Frontul Polisario, având ca observatori statele vecine Algeria și Mauritania. În lipsa unei înțelegeri, acestea au fost suspendate în martie 2019.

La sfârșitul anului trecut, Donald Trump a recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale, la schimb cu normalizarea relațiilor dintre Maroc și Israel.