Organizaţia Naţiunilor Unite este de părere că noile contracte futures pe apă riscă să creeze o situaţie în care un bun public esenţial va fi tratat ca aurul sau petrolul, lăsând piaţa vulnerabilă la o bulă speculativă, transmite Bloomberg.

Noul contract futures pe apă, lansat săptămâna aceasta de operatorul bursier CME Group Inc., ar putea atrage interesul fondurilor speculative şi băncilor, pe lângă fermieri, uzine şi companii de utilităţi interesate să obţină preţuri favorabile, spune raportorul special al ONU pentru acces la apă potabilă sigură şi canalizare, Pedro Arrojo-Agudo.

”ONU: Aprovizionarea cu apă se confruntă cu ameninţări crescute”

Aceasta riscă să creeze o escaladare a preţurilor pentru o resursă care aparţine tuturor şi este un instrument vital în combaterea pandemiei de COVID-19.

„Vestea că apa va fi tranzacţionată pe piaţa futures de pe Wall Street arată că valoarea apei, ca drept fundamental al oamenilor este acum în pericol”, a subliniat Pedro Arrojo-Agudo.

Noul contract futures este legat de piaţa spot a apei din California, cea mai mare piaţă agricolă din SUA şi a cincea mare economie a lumii. Potrivit ONU, aprovizionarea cu apă se confruntă cu ameninţări crescute din partea schimbărilor climatice, creşterii populaţiei şi poluării din partea activităţilor miniere şi agricole.

”Investitorii pot paria pe posibile deficite de apă”

CME Group Inc. lansează contracte în valoare de peste 1 miliard de dolari legate de piaţa de apă spot din California. Potrivit CME din Chicago, contractele futures vor ajuta utilizatorii de apă să gestioneze riscurile şi să alinieze mai bine oferta şi cererea.

Contractele, o premieră de acest gen în SUA, au fost anunţate în septembrie, într-o perioadă în care căldura şi incendiile au devastat coasta de vest.

Fermieri, fonduri de hedging şi municipalităţi se vor putea proteja împotriva sau paria pe posibile deficite de apă începând din această săptămână.

Două miliarde de oameni trăiesc acum în ţări afectate de penuria de apă şi aproape două treimi din lume ar putea face faţă deficitului de apă în doar patru ani, a declarat într-un interviu Tim McCourt, şeful produselor de investiţii alternative la CME.

”Ideea de gestionare a riscurilor asociate apei are cu siguranţă o importanţă crescută.”, susține el.