Marcel Ciolacu a reacționat după ce Comisia Europeană a avertizat că România se confruntă în continuare cu vulnerabilităţi legate de conturile finanţelor publice şi ale balanţei externe.

Cea mai mare creştere economică din Europa

Avertismentul a venit după o analiză aprofundată pentru şase state membre. Scopul acesteia a fost să arunce o privire atentă asupra dezechilibrelor macroeconomice în contextul semestrului european.

Celelalte state membre pentru care s-au publicat analize aprofundate sunt Cipru, Ţările de Jos, Slovacia, Spania şi Suedia.

Totuși, Marcel Ciolacu a oferit o altă perspectivă. El a susținut că deficitul nu reprezintă „o catastrofă”. Anul trecut, ne-am încadrat cu minimum 0,5, iar anul acesta ne încadrăm cu minimum 0,7, spune premierul.

În opinia șefului PSD, ritmul va fi unul susţinut şi economia se autofinanţează. Astfel, susține el, vom avea cea mai mare creştere economică din Europa anul acesta

Totodată, el spune că nu va fi o creştere economică pe consum, ci una pe investiții.

„În fiecare an, după ce închidem cu deficitul în decembrie, după ce constatăm cu toţii, nu numai dumneavoastră şi eu, şi cetăţenii, că nu s-a întâmplat nicio nenorocire, nu a venit nicio apocalipsă. Dimpotrivă, anul trecut, ne-am încadrat cu minimum 0,5, anul acesta ne încadrăm cu minimum 0,7. (…) Nu este o catastrofă deficitul.

Dacă nu ţinem cont de anumite recomandări şi nu ne menţinem ritmul de investiţii… Deci, ritmul va fi unul susţinut şi, atunci, economia, se autofinanţează şi vom avea, din punctul meu de vedere, cea mai mare creştere economică din Europa anul acesta. Şi nu va fi o creştere economică pe consum, va fi o creştere economică, în continuare, pe investiţii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a participat marţi, 26 martie, la Palatul Victoria, la lansarea serviciilor medicale mobile pentru mediul rural. Evenimentul a fost organizat de Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Guvernul.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Capital.ro

Comisia Europeană a realizat bilanțuri aprofundate pentru șase state membre

Comisia Europeană a publicat luni, 25 martie, șase bilanțuri aprofundate pentru România, Cipru, Țările de Jos, Slovacia, Spania și Suedia.

Raportul privind mecanismul de alertă pentru 2024, adoptat în noiembrie 2023 în cadrul pachetului de toamnă al semestrului european, a selectat 12 state membre pentru care ar trebui întocmit un bilanț aprofundat.

Semestrul european este cadrul UE pentru coordonarea și supravegherea politicilor economice și sociale. Celelalte șase bilanțuri, pentru Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia și Portugalia, vor fi publicate în următoarele săptămâni.