Militari şi agenţi secreţi, poliţişti şi judecători, parlamentari şi funcţionari din ministere, cu toţii au acces la vacanţe low-cost, în locuri inaccesibile contribuabililor de rånd.

O cameră dublă pe malul mării sau la poalele munţilor costă cåteva zeci de lei pe noapte în plin sezon. Transportul de acasă pånă la locul de cazare şi înapoi e gratuit. Un prånz complet în restaurantul hotelului îţi scoate din buzunar între şapte şi zece lei, un whisky sau un Campari Orange, doi lei, iar o bere, un suc sau o cafea, între 70 de bani şi 1,50 lei. Aşa ar arăta, probabil, raiul pentru un romån pasionat de vacanţe, dar fără prea mulţi bani în portofel. Fanii concediilor ieftine şi bune trebuie să afle că nu e nevoie de puteri supranaturale pentru a intra în lumea unde e mai rentabil să stai la hotel decåt acasă. E suficient să fii angajat în anumite instituţii ale statului.

Căci sunt în Romånia sute de vile, hoteluri şi cabane, situate cu precădere pe Litoral şi în zonele montane, care sunt destinate exclusiv demnitarilor sau salariaţilor unor ministere, ai serviciilor de informaţii sau ai unor regii publice şi companii naţionale.

Peste 300 de structuri de cazare doar pentru anumiţi turişti

Un raport din 2004 al Corpului de Control al Primului-Ministru stabilea că există 305 clădiri aflate în proprietate publică şi utilizate ca unităţi de cazare cu circuit închis. Două treimi (212) din ele aparţineau unor regii sau societăţi de stat, 76 unor ministere sau structuri subordonate acestora, restul de 17 fiind în administrarea unor consilii judeţene.

Printre favorizaţi se numără angajaţii Ministerului Justiţiei, ai Ministerului Public, ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi ai Consiliului Superior al Magistraturii. Ei au la dispoziţie patru centre de pregătire profesională, practic unităţi de cazare dotate cu restaurante şi săli de conferinţe. Aici au loc, tot timpul anului, seminarii, traininguri sau întålniri de lucru. În sezon, activităţile serioase sunt, însă, date uitării, locaţiile cu pricina transformåndu-se în hoteluri cu circuit închis pentru magistraţi şi grefieri.

Cel mai important şi mai căutat este, desigur, complexul „Flamingo“ din Eforie-Sud (380 de locuri), urmat de vila din Sovata (90 de locuri), de hotelul din Amara (56 de locuri) şi de vila din Rodbav, comuna Soarş, judeţul Braşov (22 de locuri). „Centrele de pregătire nu sunt subvenţionate, ci funcţionează pe baza finanţării din venituri publice“, declară comisarul-şef Ioan Băla, directorul general al ANP, instituţie în administrarea căreia se găsesc cele patru unităţi.

Procurorul Robert Cazanciuc, şeful Biroului de Presă al Ministerului Public, arată că instituţia sa a primit, pentru acest an, 2.280 de locuri de cazare în hotelul ANP din Eforie-Sud, disponibile în perioada 5 iunie – 27 septembrie. „Ministerul Public nu subvenţionează în vreun fel unitatea hotelieră sus-menţionată, iar personalul are dreptul să se cazeze în ordinea înscrierii“, spune el. Cazanciuc a mai arătat că „magistraţii, grefierii şi personalul auxiliar de specialitate beneficiază, o singură dată pe an, de transport gratuit dus-întors între localitatea de domiciliu şi localitatea din ţară în care îşi petrec concediul de odihnă, suma alocată în acest scop în 2008 fiind de 95.004 lei“.

Agenţii secreţi, misterioşi şi în concediu

Şi angajaţii SRI au la dispoziţie locuri speciale în care îşi pot petrece zilele libere. „Serviciul Romån de Informaţii deţine în administrare imobile, aflate în proprietatea publică a statului, între care se regăsesc cămine de garnizoană destinate refacerii şi recuperării personalului Brigăzii Antiteroriste şi a celui operativ în condiţii de conspirativitate. (…) În funcţie de disponibilităţile existente pe parcursul anului, de aceste drepturi, respectiv refacere şi recuperare, pot beneficia şi alte categorii de personal“, ne-a comunicat Biroul de Presă al SRI.

În ciuda secretomaniei, de altfel fireşti, în piaţă circulă informaţii credibile privind o parte dintre bazele turistice ale SRI. Astfel, una din cele mai importante unităţi ar fi hotelul „Crişana“ din Neptun. Dar aici se spune că îşi fac concediile doar salariaţii de rånd, cei cu funcţii de conducere fiind cazaţi, tot la Neptun, la Vila „Fagul“. De asemenea, SRI ar deţine vile la Snagov şi în staţiunea Cheia.

Colegii de la SIE au şi ei la dispoziţie un hotel cu circuit închis pe malul mării. Potrivit unor surse din domeniu, este vorba despre „Arad“ din Neptun, unitate care era, înainte de 1989, rezervată activiştilor Partidului Comunist.

Cele mai mari reţele ale turismului exclusivist

119-17293-graf.jpgPoliţiştii, jandarmii, pompierii, poliţiştii de frontieră, angajaţii direcţiilor de paşapoarte, permise şi înmatriculări ori evidenţa persoanelor, salariaţii prefecturilor sau ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, plus alţi bugetari din stufoasele structuri ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative au şi ei acces la o serie de unităţi cu circuit închis. Este vorba de opt locaţii (trei în judeţul Constanţa, pe malul mării, cu un total de 1.126 de paturi, două în Braşov, cu 214 paturi, şi cåte una în Covasna – 17 paturi, Bihor – 14 paturi şi Alba – 6 paturi).

Nici hotelurile şi casele de odihnă ale MIRA nu primesc subvenţii de la stat. Printre ele se numără, conform unor diverse surse, „Meridian“ din Mamaia, „Maramureş„ din Olimp şi „Excelsior“ din Braşov. Acesta din urmă a fost inaugurat în 2005 şi deschiderea sa a stårnit unele critici, căci iniţial clădirea ar fi trebuit să adăpostească garsoniere pentru poliţiştii fără locuinţă.

Militarii îşi pot „reface capacitatea de muncă“ în patru centre, situate în Sinaia (76 de locuri), Predeal (40 de locuri), Olăneşti (54 de locuri) şi Cap Aurora (388 de locuri). În aceste centre este cazat personalul armatei care beneficiază de concediu suplimentar în urma participării la misiuni militare externe. „Aceste centre sunt utilizate şi pentru cazarea delegaţiilor militare străine care vizitează Romånia, a personalului ministerului Apărării care participă la convocări şi, în limita locurilor disponibile, a angajaţilor Ministerului Apărării şi familiilor acestora, aflaţi în concediu de odihnă“, ne-a comunicat Biroul de Presă al Ministerului Apărării.

Unităţile de cazare ale MApN sunt finanţate din fonduri proprii şi subvenţii (7,9 milioane de lei în acest an), iar la tarifele practicate nu se aplică adaos comercial, „urmărindu-se numai recuperarea costurilor rezultate în urma utilizării spaţiilor de cazare“. Lucru care poate explica preţurile cu mult sub cele practicate de hotelurile cu circuit deschis.

Medicii şi profesorii, reversul medaliei

Nu trebuie să înţelegem că toţi bugetarii îşi fac concediile pe bani puţini, în locaţii cu circuit închis. În primul rånd, chiar şi în cazul instituţiilor care au la dispoziţie unităţi de cazare, numărul locurilor disponibile pe sezon este, în cea mai mare parte a cazurilor, (mult) mai mic decåt cel al salariaţilor. Ceea ce înseamnă că fie se aplică politica „primul venit, primul servit“, fie că (mai plauzibil) de facilităţile descrise mai sus beneficiază în primul rånd cei cu funcţii de conducere sau favoriţii acestora.

În al doilea rånd, există destule instituţii publice care nu au unde să-şi trimită angajaţii în vacanţă. „Ministerul Sănătăţii Publice şi Autorităţile de Sănătate Publică din subordinea acestuia nu au în proprietate sau în folosinţă unităţi de cazare destinate petrecerii concediului de odihnă de către personalul angajat“, ne-a comunicat Biroul de Presă al MSP. În situaţii aproximativ identice sunt şi salariaţii din sistemul de învăţămånt sau din subordinea Ministerului Culturii. Cu alte cuvinte, instituţiile şi domeniile care nu excelează în ceea ce priveşte nivelul veniturilor nu reuşesc să le ofere angajaţilor nici alte facilităţi, în timp ce bugetarii favorizaţi din punct de vedere salarial beneficiază şi de vacanţe la preţ redus.

119-17292-0809_robertcazanciuc8c17.jpg«Ministerul Public nu subvenţionează în vreun fel hotelul „Flamingo“ din Eforie-Sud, iar personalul se cazează în ordinea înscrierii.»
Robert Cazanciuc, procuror, şef Biroul de Presă al Ministerului Public

1,50 lei. Doar atåt costă o bere (marcă medie) în unele din hotelurile cu circuit închis ale instituţiilor publice. De circa două-trei ori mai puţin decåt într-un local obişnuit

LISTA CONTINUĂ

Înainte să fie privatizate, unele companii de stat au investit sume importante în aşa-numitele centre de pregătire şi perfecţionare a personalului. De fapt, la fel ca şi în cazul altor structuri publice, în marea majoritate a timpului acestea funcţionau (şi, în multe situaţii, funcţionează încă) pe post de hoteluri cu circuit închis, pentru angajaţi, preţurile serviciilor şi produselor oferite fiind sub cele ale pieţei. BRD, de exemplu, avea locaţii de acest tip la Predeal şi Păltiniş, BCR, în Mamaia, Eforie-Nord ori Braşov, Romtelecom, în Slănic Moldova, Păltiniş sau Vaţa de Jos (Hunedoara), Bancpost, în Tuşnad, iar Petrom, în Valea lui Liman (Timiş), pe Litoral sau pe Valea Prahovei.

Şi Banca Naţională deţine mai multe unităţi de cazare cu circuit închis în diverse locuri din ţară. Printre ele se numără cele de la Slănic Moldova, Sinaia, Băile Herculane şi Păltiniş.

LOCURI DE CAZARE PENTRU INIŢIAŢI

Romsilva este unul dintre cei mai importanţi proprietari de unităţi de cazare de mici dimensiuni. Regia deţine 205 cabane, din care 60 (cu 300 de locuri) au fost introduse în circuitul turistic în 2008. Alte zece cabane ar urma să fie deschise pentru public anul acesta

SRI ţine la secret locurile în care îşi petrec concediile angajaţii săi. Totuşi, au fost identificate locaţii în Neptun, Snagov şi Cheia

MINISTERUL APARARII deţine aproape 600 de locuri de cazare la Predeal, Sinaia, Olăneşti şi Cap Aurora

MINISTERUL JUSTIŢIEI deţine patru unităţi de cazare (în Eforie-Sud, Sovata, Amara şi Rodbav – Braşov)

MINISTERUL INTERNELOR are trei hoteluri pe malul mării şi două la munte, plus trei case de vacanţă în Ardeal

SIE are la dispoziţie, conform surselor noastre, două unităţi de cazare, cu un total de aproximativ 400 de locuri

Concediile aleşilor, departe de privirile electoratului

2.800 de hectare de clădiri, piscine şi terenuri de tenis, plaje şi debarcadere, parcuri şi păduri, crescătorii de fazani şi sere, toate la dispoziţia demnitarilor de pe malurile Dåmboviţei.

Cei mai importanţi oameni din stat îşi petrec timpul liber în locaţii speciale, apărate de ochii muritorilor de rånd. Aflate în administrarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), clădirile şi terenurile respective sunt încadrate într-o categorie aparte, la care au acces doar anumiţi bugetari. „Numai cinci instituţii publice beneficiaza de «baza materială de reprezentare şi protocol a RAAPPS». Este vorba de Senat, Camera Deputaţilor, Administraţia Prezidenţială, Guvern şi Curtea Constituţională“, precizează Anca Prodescu, de la Compartimentul de Relaţii cu Mass-Media al Regiei.

Preşedintele, primul-ministru, parlamentarii, miniştrii, secretarii de stat şi judecătorii Curţii Constituţionale, dar şi alţi salariaţi ai palatelor Cotroceni şi Victoria, ai Parlamentului sau ai ministerelor au aces exclusiv, sub diferite forme, la complexul din Scroviştea, Ilfov (format din patru vile, piscină, cramă, popicărie, clădiri administrative, ferme, crescătorie de fazani, lac şi pădure, în total 2.580 de hectare). De asemenea, ei au la dispoziţie două complexuri din Snagov (unul format din cramă, vii, livezi şi pădure, altul, cel de la palat, dotat cu hotel, restaurant şi centru de conferinţe, întinse pe circa 38 de hectare), trei vile în Predeal, una în Covasna şi complexul „Foişor“ din Sinaia (palat, mai multe vile, sere, heliport, parc şi pădure, totul pe 16,5 hectare).

Angajaţilor instituţiilor mai sus-menţionate le sunt dedicate, de asemenea, Palatul din Olăneşti (două corpuri de clădire, cabană, heliport, parc, întinse pe aproape 11 hectare), vila „Bujoreni“ din Råmnicu Vålcea, Complexul „Lotus“ din Neptun (patru vile, piscină, băi reci, lac cu debarcader, plajă privată, în suprafaţă totală de 13,5 hectare) sau o casă de oaspeţi şi o fermă în Suceava.

Snagovul, Valea Prahovei şi Litoralul, preferate de demnitari

Dar baza de cazare a RAAPPS este cu mult mai vastă. Există, de exemplu, un complex în Timişu de Jos, långă Braşov (întins pe 14 hectare), opt vile şi cabane în Sinaia şi Cumpătu, două vile şi un hotel în Predeal, zece vile şi un teren de minigolf şi tenis în Neptun şi două vile în Mamaia. Enumerarea poate continua cu nu mai puţin de 17 vile în Snagov, o vilă în Ciolpani, un minihotel în Covasna, vile în Haţeg, Băile Herculane, Rånca şi Eforie-Nord şi cinci case de oaspeţi în Cluj.

O parte din hotelurile şi vilele RAAPPS sunt deschise şi publicului larg. Este vorba, de exemplu, de hotelul „Dacia“ şi complexul „Doina“ din Neptun, de Complexul „Pacea“ din Izvorani, pe malul lacului Snagov, de hotelul „Gloria“ din Suceava, de complexul „Victoria“ din Cluj (hotel plus restaurant), de Pensiunea „Palace“ din Slănic Moldova, de complexul „Muntenia“ din Snagov, de hotelurile „Economat“, „Furnica“ şi „Mara“ din Sinaia şi de complexurile „Bradul“ din Covasna şi „Cindrelul“ din Păltiniş.

72 de case de protocol de diferite tipuri şi dimensiuni, răspåndite pe întregul teritoriu al ţării, de la Neptun la Cluj şi de la Băile Herculane la Suceava, au la dispoziţie cei mai importanţi demnitari ai Romåniei