În mod normal, aceste “accesorii” ar fi putut fi incluse în toate contractele de construire a autostrăzilor și drumurilor naționale, mai ales că prețul lor nu înseamnă nimic pe lângă costul de milioane de euro ale unui kilometru de autostradă: un hectar de perdele forestiere ajunge la aproximativ 2.500 de euro.

România are un program național în acest domeniu încă din anul 2004, când a fost prevăzut într-un document, pentru prima dată, necesarul de împădurire de-a lungul drumurilor.

El a fost îmbunătățit în 2006, iar în 2011 s-au adus și precizările necesare pentru a putea fi expropriate terenurile pe care proprietarii nu doreau să le cedeze.

În 2014, după o iarnă în care au rămas din nou blocate sute de mașini pe autostrăzile ce traversează zonele de câmpie, la 10 aani de la demararea programului “de interes național”, Guvernul Victor Ponta a aprobat o nouă Ordonanță de Urgență, nr. 38, în care necesarul pentru perdelele de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale era fixat la 1.752 de kilometri, din care nu exista niciun kilometru.

Până la sfârșitul anului trecut, s-a reușit plantarea a 7,9 de km de perdele, pe Autostrada Soarelui, în apropiere de Fetești.

Citește pe cursdeguvernare ce s-a reușit în 2015 în această privință

Bugetul pe 2016: 47 de kilometri

  1. Potrivit răspunsului trimis cursdeguvernare.ro de către Ministerul Mediului, pentru anul 2016 s-a prevăzut în vederea realizării perdelelor forestiere de protecție suma de 4,0 mil lei, pentru următoarele acțiuni:
  2. Studii de fezabilitate pentru 770 ha
  3. Contravaloarea serviciilor aferente procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică pentru o suprafață de 40 ha;
  4. Plantarea a 47 ha perdele forestiere și lucrări de întreținere a plantațiilor realizate în anii anteriori pentru 31 ha.

De ce sunt necesare perdelele forestiere

  • perdelele forestiere de protecţie s-au dovedit soluţia cea mai eficientă și, spre deosebire de parazăpezi  nu pot fi furate
  • În anumite zone, vânturile ating viteze de până la 100 de km pe oră, ceea ce a dus în unele ierni la formarea pe drumuri și autostrăzi a unor troiene de zăpadă înalte și de 4 metri.

Mai multe detalii pe cursdeguvernare