"Prima emisiune de eurobonduri ar putea avea o valoare de 1 – 1,5 miliarde de euro. Avem documentaţia gata, am selectat băncile, suntem pregătiţi de lansare, dar nu ne grăbim, aşteptăm un moment oportun în piaţă", a explicat Diana Popescu.

Potrivit acesteia, trebuie aşteptat momentul oportun pentru lansarea împrumutului, având în vedere situaţia din Grecia, care încă nu este rezolvată şi nu se ştie dacă va fi rezolvată până la finalul verii. "Suntem flexibili, pentru că am vrea să avem două emisiuni anul acesta, dintre care una să fie legată de răscumpărări sau înlocuirea unor emisiuni de obligaţiuni anterioare", a mai spus reprezentanta Trezoreriei.

Valoarea celei de-a doua emisiuni ar putea fi de circa 500 de milioane de euro, astfel încât Ministerul Finanţelor să se încadreze în planul de finanţare de 2 miliarde euro pe care şi l-a propus pentru acest an, sau ar putea depăşi această sumă dacă va include răscumpărări sau înlocuiri parţiale de emisiuni, susţine Diana Popescu.

Anul trecut, România s-a împrumutat de pe pieţele externe de patru ori, strângând echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani.

România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's şi de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's şi Fitch.

SURSA: Agerpres