În acest context, publicaţia Asia Times atrage atenţia asupra posibilităţii ca România să devină un exportator de gaze pentru ţările din sud-estul Europei. Şi preşedintele Traian Băsescu a declarat că România are perspectiva independenţei energetice totale, putând fi una dintre sursele de gaze nu doar pentru ea însăşi, ci şi pentru alte ţări din Euro.

Ca urmare a deciziei Consiliului European al UE din februarie, ca fiecare stat membru să aibă cel puţin două surse de gaze naturale şi energie electrică, compania bulgară Bulgartransgaz a anunţat că va coopera pentru a construi un Interconector transfrontalier Bulgaria-Romania. Bulgaria importă cea mai mare cantitate de gaze din Rusia, care în ianuarie 2009 a şi întrerupt livrările timp de trei săptămâni.

Dacă Interconectorul transfrontalier va fi construit astfel încât să fie reversibil bidirecţional, ar putea face posibil nu numai importul de gaze româneşti de către Bulgaria direct din ţara noastră, ci şi tranzitul prin România al gazelor pe care Bulgaria le-ar putea primi din zăcământul Shah Deniz din Azerbaidjan, prin Georgia, Turcia si prin Interconectorul Turcia-Bulgaria, aflat încă în construcţie.

Mai mult, la sistemul de transport al gazelor dintre România şi Bulgaria s-ar putea lega fie Interconectorul Turcia-Grecia şi cel dintre Grecia şi Bulgaria, fie Interconectorul Turcia-Bulgaria.

DESCOPERIRE SENZAȚIONALĂ de gaze naturale în Marea Neagră