Guns N’Roses, Red Hot Chili Peppers sau Motorhead sunt trei dintre cele mai cunoscute trupe care au isterizat milioane de fani din întreaga lume în ultimii 20 de ani, nume repetate aproape obsesiv de organizatorii de festivaluri. „Vara aceasta îi vom vedea pe scenele din România, alături de alte trupe care vor transforma 2012 în anul concertelor“, spun ei acum.  
Nu e de mirare că așteptările celor care investesc în aducerea acestor artiști sunt foarte mari și, pe bună dreptate, justificate. „Data trecută (n.r. – în 2010) Guns N’Roses a strâns 24.000 de spectatori. Anul acesta ne așteptăm la mult mai mulți. Piața concertelor din România devine o piață normală, se apropie de Europa, după ce  în ultimii ani s-au schimbat multe“, punctează producătorul şi impresarul german de origine română Marcel Avram. 
S-au schimbat multe chiar și când vine vorba de bugetul unui român pentru concertul unei trupe celebre: în medie, 50 de euro pentru o intrare sau 70 de euro pentru mai multe concerte desfășurate în timpul unui festival. 
În context, la cea de-a patra ediție a festivalului Rock The City (29 iunie – 1 iulie, Romexpo), organizat de D&D East Entertainment, vor concerta nume celebre precum Guns N’Roses, Machine Head, The Cult  sau Saxon. „În câteva săptămâni vom mai anunța încă două-trei mari formații“, mai dă un amănunt Marcel Avram.
Tabloul evenimentelor pentru iubitorii de rock este completat cu alte două festivaluri: Ost Fest (15-17 iunie), care se va muta de data aceasta la București, după două ediții desfășurate la munte, și B’estFest (6-8 iulie). 
Așadar, în timp ce la Ost Fest fanii îi vor întâlni pe Dimmu Borgir, Motley Crue și Motorhead, la B‘estFest au fost deja anunțați Milow, Andy C și Kreator. „Și atunci, de ce să nu cumpărăm bilete cu câteva luni înainte? Sunt mai ieftine și suntem siguri că nu ratăm concertul“, exclamă entuziast un fan al Placebo, cunoscuta trupă britanică de rock alternativ, programată să concerteze la București pe 6 august. 
Profit și pentru operatorii de ticketing
Avalanșa de concerte din 2012 va aduce profit și celor care vând bilete. După un 2011 când topul încasărilor a fost dominat de Bon Jovi, cu aproximativ 2,5 milioane de euro, anul acesta Valentin Vasiloiu, managing director Eventim România, cel mai important operator local de ticketing, cu vânzări de 10 milioane de euro în 2011, se așteaptă, grosso modo, la încasări cu 15% mai mari. 
„Dacă ne referim strict la concerte, majoritatea se vor concentra în vară. În afară de Rock The City, care este o importantă sursă de venituri, sperăm să aibă loc din nou festivalul Peninsula, dar și ARTmania de la Sibiu. O premieră este și Sensation (21 aprilie), cel mai cunoscut eveniment «dance» din Europa, care cred că va umple până la refuz pavilionul central de la Romexpo“, detaliază Vasiloiu.  De altfel, organizatorii de festivaluri aveau, încă de anul trecut, un plan concret pentru 2012. „Pentru organizarea unui festival cum este B‘estFest, sunt necesare 12-14 luni“, spunea într-un interviu anterior pentru Capital  Laura Coroianu, CEO Emagic, unul dintre cei mai cunoscuți organizatori de festivaluri și concerte din România. 
De data aceasta, deși bugetul pentru B‘estFest va fi mai mare, prețul biletelor va rămâne neschimbat. Așadar, un abonament de trei zile la acest festival va costa 265 de lei, în timp ce intrarea pentru o zi va fi de 125 de lei. 
Tot anul acesta, unul dintre cele mai așteptate concerte este și Red Hot Chili Peppers. Americanii vor cânta la București pe Național Arena, concertul fiind inclus în turneul de promovare a celui mai recent album: „I’m With You“. În acest caz, sunt două tipuri de bilete: Golden Circle la 275 lei și pe gazon la 130 de lei. 
Dar până la vară iubitorii de muzică se întâlnesc pe 29 martie cu trupa de glam T-Rex, în cadrul Classic Rock Nights@Hard Rock Cafe. Cu alte cuvinte, vânzătorii de bilete și organizatorii au început să facă deja primele profituri din concertele de anul acesta chiar dacă, spun ei, este încă prematur să avanseze cifre.