Fondul norvegian și-a redus în 2011 participația în ceea ce privește bondurile spaniole și italiene și și-a crescut investițiile în datoria publică a Statelor Unite și Marii Britanii.
La sfârșitul anului trecut fondul de pensii deținea în portofoliu bonduri portugheze, irlandeze, italiene, grecești și spaniole care totalizau 7,4 miliarde de euro față de 12 miliarde cu un an înainte.
Fondul, alimentat cu banii din petrol și gaze ai celui de-al treilea producător mondial de țiței și care este evaluat în prezent la aproximativ 400 de miliarde de euro, mizează, în continuare, pe acțiuni ale companiilor.
Cu toate acestea, strategia Ministerului de Finanțe al Regatului Norvegiei, instituție care gestionează acest fond, Banca Națională fiind responsabilă cu managementul operațional, este de a crește în acest an investițiile în proprietățile imobiliare.
„De asemenea, suntem interesați de a investi în infrastructură. Pentru a reduce riscul, banii sunt plasați în întreaga lume“, ne-a spus, pentru Capital, Øystein Sjølie, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a Norvegiei.
Ar putea fi România atractivă din acest punct de vedere? „Nu comentăm viitoarele investiții, pentru că ne-ar putea dăuna. Până la sfârșitul lui 2010, fondul nu a investit în acțiuni sau în proprietăți din România, deoarece această țară nu este pe lista FTSE a statelor dezvoltate sau a piețelor emergente“, explică Sjølie.
Anul trecut, fondul este investit în proporție de 60% în acțiuni ale companiilor, 35%-40% în obligațiuni și aproximativ 5% în proprietăți imobiliare, mai precis în sedii de birouri și spații comerciale. Mai mult de jumătate din capital era plasat în Europa, iar restul era investit în Statele Unite, Asia și Orientul Mijlociu.
Conform raportului Băncii Naționale, cei mai mulți bani erau alocați pentru acțiunile companiei Royal Dutch Shell din Marea Britanie, respectiv 2,85 de miliarde de euro. În ceea ce privește obligațiunile, bondurile emise de Statele Unite au reprezentat cea mai mare investiție, în valoare de circa 22 de miliarde de euro.