Anterior, Jaguar Land Rover, companie controlată de grupul indian Tata Motors, a anunţat că a ales oraşul Nitra, din vestul Slovaciei, pentru a construi o uzină care ar urma să devină operaţională în 2018 şi a cărei capacitate de producţie ar putea ajunge la 300.000 de automobile pe an. 

Industria auto este componenta principală a economiei Slovaciei, în condiţiile în care mai mulţi constructori auto, precum Volkswagen, Kia şi Peugeot, au deja uzine de asamblare în această ţară membră a zonei euro. 

Slovacia a câştigat această investiţie estimată la aproximativ 1,85 miliarde de dolari în faţa Poloniei, care era, de asemenea, una dintre principalele candidate pentru amplasarea fabricii. Alte state luate în calcul de Jaguar pentru noua unitate au fost SUA şi Mexic. 'Expansiunea globală a afacerii noastre este esenţială pentru susţinerea unei creşteri solide pe termen lung. Datorită dezvoltării industriei auto, Slovacia reprezintă o potenţială oportunitate atractivă pentru noi', a afirmat în luna august a acestui an directorul general al Jaguar Land Rover, Ralf Speth. 

Jaguar Land Rover a anunţat că, în 2015 – 2016, va cheltui 3,6 miliarde de lire sterline (5,6 miliarde de dolari) pentru dezvoltarea de noi vehicule şi cheltuieli de capital. Jaguar Land Rover a vândut anul trecut peste 460.000 de vehicule anul trecut, în creştere cu 9% comparativ cu 2013. Compania are aproximativ 35.000 de angajaţi, cei mai mulţi în Marea Britanie.

Negocieri la Braşov

În acest an, grupul britanic Jaguar Land Rover, deţinut de indienii de la Tata, a testat piața românească în vederea construirii unei fabrici, după cum a scris Capital.ro. Reprezentanții producătorului auto au avut discuţii în acest sens cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Braşov, unde indienii sunt prezenţi prin preluarea în urmă companiei deţinută până nu demult de americanii de la Cambric.

Investiţia Jaguar la Braţov urma să creeze 8.000 de locuri de muncă, dar iată că aceasta va fi realizată în Slovacia.

AGERPRES