Investitiile in proprietatile de retail din Europa Continentala au crescut, in 2007, cu 7% pana la valoarea de 27,7 de miliarde de euro, potrivit unei analize a firmei imobiliare Jones Lang LaSalle (JLL).

 

Criza creditelor a afectat, insa, aceasta piata determinand o diminuare a investitiilor in cea de-a doua parte a anului. In total, valoarea sumelor aruncate de investitori in sectorul de retail european ultimele trei luni ale anului trecut au scăzut cu 5,5 miliarde de euro fata de prima parte a anului cand au fost investite circa 10,1 miliarde de euro.

 

Numarul tranzactiilor din sectorul comercial a fost de 437 in 25 de tari ale continentului. Lider este piata germana care a atras investitii de 7,3 miliarde de euro, in jur 26% din total.

 

Asa cum previzionau analistii, Rusia a inregistrat o crestere masiva a piteti de profil, gratie randamentelor foarte bune. In top se afla si Turcia cu investitii de aproape un miliard de euro, in vreme ce, in Romania, acestea s-au dublata fata de 2006, ajungand la 1,1 miliarde de euro.


“Pana in prezent profiturile asigurate de proprietatile de retail din Europa Continentala au fost capabile sa franeze efectele crizei creditelor”, spune Jeremy Eddy, director in cadrul diviziei de retail al JLL.


Pentru acest an, reprezentantii JLL estimeaza ca Germania va ramane tinta principala a investitiilor in retail, alaturi de tarile din nordul continentului, dar si Rusia, Turcia si spre sfarsitul anului Spania.


Anul acesta, in Romania, este asteptata finalizarea a circa 20 de centre comerciale, pentru care investitiile se apropie de un miliard de euro. Aparitia acestora pe piata va putea determina atat scaderea chiriilor din domeniu, dar si o crestere a concurentei intre developerii din sector.

 

Data: 30 ianuarie 2008

 

Sursa: Property EU