Un fost pacient, bolnav de COVID-19, tratat la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, a vorbit in exclusivitate într-un interviu realizat de Robert Turcescu pentru evz.ro.

Florin Toma, fost pacient Covid la Balș: În saloane erau 14-16 grade. Toată lumea se plângea de frig. Am scris, am strigat degeaba! Florin Toma a fost internat acum o lună de zile la Spitalul Matei Balș. Diagnosticul: Covid-19. A supraviețuit, dar a trăit momente îngrozitoare în „cel mai modern spital de boli infecțioase din România” din cauza frigului inuman din saloane.

Temperatura în care stăteau bolnavii internați depășea arareori 17 grade Celsius. Pentru a face față frigului, în unele saloane printre care și cele cuprinse în incendiul de azi-noapte, Florin Toma spune că pacienții veniseră de acasă cu aeroterme.

Mărturia lui Florin Toma, în interviul acordat în exclusivitate pentru EVZ și realizat de Robert Turcescu.

Incendiu la Matei Balș

Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate vineri dimineaţa pentru incendiul de la Institutul “Matei Balş”. La faţa locului au acţionat, de asemenea, şase echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple, spune coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa. La nivelul Spitalului Floreasca, în urma declanşării “planului roşu”, au fost mobilizaţi aproape 100 de medici şi asistenţi, suplimentar pentru a interveni “dacă este cazul”, mai spune medicul.

De la “Matei Balş” au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, “Sfântul Ioan” şi “Sfântul Pantelimon”, iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului. Bogdan Opriţa a mai spus că dintre cele 44 de persoane evacuate două se aflau în stare mai gravă şi au necesitat măsuri de protezare respiratorie.

Încă nu se cunoaşte cauza izbucnirii incendiului, însă una din pistele pe care merg anchetatorii este că totul ar fi plecat de la o aerotermă. Clădirea care a ars a fost construită în 1953 și a fost modernizată. Clădirea avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie, a precizat Raed Arafat.

Sursa foto: Inquam / Octav Ganea