Alan Robock, profesor de științe ale mediului la Universitatea Rutgers și co-autorul studiului consideră că „un astfel de război ar pune în pericol întreaga lume”. Un astfel de conflict ar putea fi urmat de o catastrofă climatică globală ce ar declanșa o înfometare în masă, scrie Usa Today.

„Acesta este un război care nu ar avea precedent în experiența umană”, a declarat autorul principal al studiului, Brian Toon, un om de știință atmosferică la Universitatea din Colorado ce a lucrat la scenarii de război nuclear zeci de ani și a făcut parte din echipa care a inventat termenul de „iarnă nucleară” în anii ’80.

Acesta este termenul folosit pentru a descrie o perioadă de frig extrem, care ar putea urma unui război nuclear pe scară largă între SUA și Rusia.

Folosind simulări pe calculator, oamenii de știință au teoretizat un război care ar putea avea loc între India și Pakistan în 2025. Cele două țări, care ambele au pretenții și au purtat mai multe războaie pe teritoriul Kașmirului, ar putea avea 400 – 500 de arme nucleare combinate până atunci, de la aproximativ 300 cât dețin astăzi.

Cercetările au mai descoperit că incendiile rezultate în urma exploziei armelor nucleare ar putea elibera până la 36 de milioane de tone de funingine (carbon negru) ce s-ar ridica în atmosfera superioară, răspândindu-se în întreaga lume în câteva săptămâni. Acest lucru ar bloca lumina soarelui, determinând răcirea suprafeței globale cu până la 9 grade și reducerea precipitațiilor cu până la 30%, ceea ce ar pune duce la lipsa de alimente și înfometare în masă în întreaga lume. Răcirea ar putea scădea temperaturile până la niveluri care s-au mai văzut de la ultima epocă de gheață.

Studiul a fost publicat în revista „Science Advances”.

Într-un editorial aferent, redactorul adjunct al Science Advances, Kip Hodges, a declarat că acum, spre deosebire de Războiul Rece, când doar câteva țări ar putea începe un război nuclear, nouă țări dețin un total de aproape 14.000 de focoase nucleare.

Toon a spus că „sperăm că Pakistanul și India vor lua act de această lucrare. Dar mai ales, mă preocupă faptul că americanii nu sunt informați despre consecințele războiului nuclear”.