Așadar, raportul realizat de lanțul alimentar arată că din totalul de 3.278 probe de legume, fructe și cereale analizate anul trecut în România pentru detectarea reziduurilor de pesticide, 828 au fost probe de fructe, din producția autohtonă.

Probele au fost prelevate din toate județele țării

Potrivit sursei menționate, probele au fost prelevate din toate județele țării și analizate de cele două laboratoare aflate în subordinea Autorității Naționale Fitosanitare: Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale (LCRPPPV), din București, și Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale (LRCRPPV), din Târgu Mureș.

LCRPPPV a analizat un total de 596 de probe de fructe, din care 384 probe au fost analizate în cadrul Programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide, finanțat din fonduri publice, și 212 probe au fost analizate la cererea fermierilor, care au achitat costurile de analiză.

Din cele 384 probe de fructe din producția internă analizate în cadrul controlului oficial, 205 probe ( 53,4% ) au avut reziduuri de pesticide. Din acestea, 2 probe ( una de mere și una de pere ) au conținut reziduuri peste limita maximă admisă (LMA): exces de diflubenzuron, respectiv urme puternice de fenhexamid.

Cele mai numeroase probe cu reziduuri de pesticide, dar sub nivelul maxim admis (acestea pot fi comercializate), au fost cele de struguri pentru vin (45 din 55, procent 82%), caise (19 din 24, procent 79%) struguri de masă (28 din 36, procent 78%), piersici (7 din 10, procent 70%), cireșe (17 din 27, procent 63%).

Au fost detectate frecvent mai multe pesticide

Lanțul alimentar subliniază că pesticidele detectate frecvent în fructele analizate la București au fost: cipronidil, boscalid, fludioxonil, pirimetanil, carbendazim ( ca metabolit al tiofanatului – metil ), tebuconazol, fluopiram, fluopicolide. Ponderea cea mai mare au avut-o pesticidele din categoria fungicidelor. În 2022, procentul de probe cu reziduuri de pesticide în sectorul fructe a scăzut, față de 2021, de la 53,7% la 53,4%.

Raportul nu prezintă date despre numărul de probe de fructe cu reziduuri de pesticide analizate la cererea fermierilor, rezultatele fiind publicate per total: 187 ( 33,3% ) probe cu reziduuri de pesticide din cele 561 probe de legume, fructe și cereale.

În laboratorul din Ardeal au fost analizate 199 probe de fructe

În laboratorul din Ardeal au fost analizate 199 probe de fructe, din care un număr de 113 probe (56,78%) au avut reziduuri de pesticide. Nu a fost raportată nicio probă neconformă (cu depășire a LMA).

Cele mai numeroase probe contaminate au fost cele de căpșune (18 din 19, procent 93,75%),  cireșe și vișine (18 din 20, procent 90%), caise (10 din 13, procent 76,92%), struguri de masă (12 din 18, procent 66,67%) și piersici (66,67%).

Pesticide detectate: boscalid, difenoconazol, fludioxonil, acetamiprid. În anul 2022, a fost înregistrată, față de 2021, o creștere a procentului de probe de fructe cu reziduuri de pesticide de la 49,78% la 56,78%.