Deblocarea şi utilizarea de urgenţă a stocului de echipamente şi materiale sanitare anti-COVID, solicitată de UNIFARM

În stocul său de echipamente şi materiale sanitare anti-COVID se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale.

„Conducerea interimară a UNIFARM SA, numită la 30 iulie a.c., formată din profesionişti din domeniile redresării şi restructurării, economico-financiar, juridic, medical şi management, cere de urgenţă modificări legislative pentru deblocarea operaţională a companiei şi punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziţionat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale”, a transmis UNIFARM.

Achiziţionarea stocului a fost realizată în mod excepţional

De asemenea, compania punctează că achiziţionarea stocului a fost realizată în mod excepţional, în condiţiile unei pieţe extrem de volatile, în perioada stării de urgenţă din anul 2020, cu o finanţare calificată eronat la acel moment drept credit comercial.

Mai apoi, evoluţia preţurilor a cauzat nevandabilitatea şi blocarea acestui stoc din cauza calificării greşite a operaţiunii de finanţare a achiziţiei, arată UNIFARM.

„Deblocarea de urgenţă a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluţia negativă a pandemiei şi de necesitatea ca autorităţile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziţionarea altor produse identice”, a completat compania.

Conducerea UNIFARM transmite și că a iniţiat în urgenţă discuţii concrete cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deţinute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

În vederea concretizării urgente a soluţiei propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgenţă, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, astfel încât materialele şi echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.