„Grecia va intra în faliment. Potrivit unui raport al Wall Street Journal, de luni după-amiază, Grecia nu va plăti marţi tranşa 1,55 miliarde de euro către Fondul Monetar Internațional. The Wall Street Journal citează în acest sens un oficial guvernamental grec. Este, însă, o mișcare așteptă, având în vedere turnura pe care au luat-o lucrurile în weekend. Luni dimineaţă, Lianna Brinded de la Business Insider a scris că piețele se pregătesc pentru un faliment al Greciei, iar analiştii Barclays au scris că "este aproape sigur, guvernul grec nu va putea face plata către FMI la 30 Iunie. Discuțiile dintre Grecia și creditorii săi au eşuat la sfârşitul săptămânii trecute, iar prim-ministrul grec Alexis Tsipras a programat un referendum cu privire la problema datoriilor Greciei, programat pentru data de 5 iulie. Ca răspuns la retragerile masive de bani, băncile grecești au fost închise, iar controlul de capital au fost puse în aplicare”, mai scrie Business Insider.

„S-au cheltuit trilioane, dar crize precum cea din Grecia persistă”, titrează The New York Times.

”Există unele probleme care nu se pot rezolva nici măcar cu 10 trilioane de dolari. Această sumă uriașă de bani reprezintă ceea ce băncile centrale din întreaga lume au cheltuit în ultimii ani încercând să stimuleze economiile și să lupte cu crize financiară. Valul de bani ieftini a jucat un rol imens în generarea creșterii în multe țări, reducerea șomajului și prevenirea panicii. Dar nu a fost în stare să ţină departe zile ca cea de luni, cand frica s-a resimţit în piețele financiare globale. Principalele cauze ale scăderii abrupte de acțiuni și obligațiuni de pe piețe au fost anunțurile din Grecia și Puerto Rico. Și în China, scăderile abrupte de pe piața de valori a fost, de asemenea, un memento sobru că probleme persistente pândesc în economia globală.”

„Referendumul de duminică testează puterea premierului Tsipras”, mai scrie New York Times. „De la Berlin la Bruxelles şi de la Washington la Atena, se pune aceeași întrebare referitor la criza datoriilor Greciei: Ce fel de joc practică Alexis Tsipras?”

„Armele de calibru ale Europei avertizează alegătorii greci că un vot negativ la referendum înseamnă ieşirea din zona euro”, scrie The Guardian, în pagina sa electronică.

 „Trei mari țări din zona euro au ridicat miza referendumului ce va avea loc în Grecia duminică, avertizând în cor alegătorii că un vot negativ ar însemna ieșirea Greciei din zona monedei unice și revenirea la drahmă. În condiţiile în care economia Greciei suferă în prima zi de controale de capital stricte, politicieni din Germania, Franța și Italia s-au alăturat Comisiei Europene insistând că sondajul nu se referă la eventuale condiţii de salvare favorabile pentru Atena, ci la continuarea sub auspiciile monedei unice europene.”

„Europa şi Atena încep bătălia pentru inimile și mințile grecilor”, titrează The Wall Street Journal.

„Liderii europeni și greci au început lupta pentru electoratul grec, fiecare încercând să convingă votanţii – care au brusc viitorul uniunii monetară a Europei în propriile mâini – cu privire la calea va aduce cel mai puțin durerea.”

„Situaţia creată în Europa cutremură pieţele”, mai scrie Wall Street Journal.

„Amenințarea tot mai mare creată de ieșirea Greciei din zona euro cutremură piețele financiare, iar investitorii şi-au blocat stocurile la nivel mondial și s-au mutat spre obligaţiunile de stat americane şi germane, considerate mai sigure.”

„Interesele NSA în ce priveşte economia franceză”, scrie Le Monde.

„Agenţia de Securitate Naţională a SUA – NSA – a interceptat convorbirile telefonice a doi miniştri francezi şi a practicat spionajul economic în Franţa, potrivit mai multor documente obţinute de Wikileaks şi publicate luni seară de cotidianul Liberation şi site-ul Mediapart. ''Mai multe personalităţi politice şi înalţi funcţionari francezi au fost ascultaţi în ultimii ani'', menţionează Liberation şi Mediapart, referindu-se la actualul comisar european Pierre Moscovici, ministru al Economiei în perioada mai 2012 – august 2014 şi la François Baroin, ministru al Bugetului şi ulterior al Economiei între martie 2010 şi mai 2012. Mediapart citează o convorbire avută în iulie 2012 de ministrul economiei francez din acea vreme, Pierre Moscovici, cu un senator socialist. Contactat de Mediapart, Moscovici s-a declarat ''profund şocat'' de aceste dezvăluiri. De asemenea, este amintit faptul că NSA a practicat un ''spionaj economic masiv în Franţa'', site-ul Mediapart punând sub semnul întrebării anumite ''contracte comerciale pierdute de companiile franceze''. Conform site-ului Wikileaks, acţiunile de spionaj ale serviciilor de informaţii americane au vizat domenii precum telecomunicaţiile, producţia de electricitate, petrolul, energia nucleară şi energia regenerabilă, tehnologiile de protecţie a mediului şi sănătatea. ''NSA urma să intercepteze toate negocierile şi toate contractele societăţilor franceze estimate la cel puţin 200 de milioane de dolari'', adaugă Wikileaks.”

„Moartea lui Charles Pasqua, un om care se „speria si radea dintr-o dată", mai scrie Le Monde. „Fostul ministrul de Interne francez a murit luni la vârsta de 88 de ani, în urma unor problem cardiace.”