“Polonia doreşte să vadă detaliile legate de o propunere a UE pentru a permite Marii Britanii să suspende plata beneficiilor sociale către lucrătorii imigranţi, înainte de a accepta un plan pentru a convinge Londra să rămână în bloc, a declarat preşedintele Andrzej Duda. Polonia, cel mai mare furnizor de forţă de muncă migrantă în Marea Britanie, a fost printre adversarii cei mai vocali ai oricăror măsuri ce i-ar discrimina cetăţenii care muncesc în Marea Britanie. Planul preşedintelui Consiliului European Donald Tusk, care trebuie acceptat de toate statele membre UE, încearcă să abordeze presiunile britanice pentru reforma UE în vederea opririi migraţiei şi întăririi suveranităţii britanice. În timp ce a exprimat o anumită reticenţă faţă de acordul propus de Tusk, fost prim-ministru polonez, inclusiv aşa-numita "frână de urgenţă" pentru migranţi, Duda a declarat că acest "acord poate fi evaluat în diferite moduri". "Aş dori să subliniez un singur lucru: este un acord preliminar şi va fi obiectul unor negocieri adecvate", a afirmat Duda la canalul de ştiri TVP Info. "Libera circulaţie a lucrătorilor şi serviciilor este o valoare fundamentală a Uniunii Europene", a spus el. "Există o clauză în acord spunând că în cazul unui aflux brusc de migranţi, unele plăţi ar putea fi reduse. Vom vedea ce interpretare a clauzei este", a adăugat el. Liderii UE urmează să discute propunerea la un summit pe 18 şi 19 februarie, dar discuţiile vor continua în zilele următoare. Premierul britanic David Cameron se duce la Varşovia vineri. Omologul său polonez, Beata Szydlo, va fi la Londra joi, deşi nu este programată să se întâlnească atunci cu Cameron. Guvernul eurosceptic al lui Szydlo, care a fost ales în octombrie, a cerut de mult timp Bruxellesului să aibă mai puţin de spus asupra problemelor naţionale. Partidul la putere Lege şi Justiţie este de asemenea împotriva aderării Poloniei la zona euro în curând. "Acordul include elemente importante în ceea ce priveşte consolidarea suveranităţii", a mai spus Duda”, mai scrie channelnewsasia.com

“În Spania, Regele l-a propus pe socialistul Pedro Sanchez pentru formarea unui guvern”, scrie Le Monde.

“Regele Felipe al Spaniei l-a propus pe şeful Partidului Socialist – PSOE, Pedro Sanchez, să conducă discuţiile cu partidele politice în încercarea de a forma un guvern, misiune pe care socialistul a acceptat-o. "L-am propus pe dl Pedro Sanchez Castejon drept candidat la preşedinţia guvernului", a scris regele într-un text citit de preşedintele Congresului – camera inferioară a Parlamentului, Patxi Lopez, la o lună şi jumătate după alegerile din 20 decembrie. Exprimându-se după o scurtă întâlnire cu regele, Lopez a declarat că Sanchez ar avea nevoie de cel puţin trei săptămâni, eventual o lună, înainte de organizarea unui prim vot de încredere parlamentar. Potrivit Constituţiei Spaniei, un termen de două luni pentru formarea unui guvern intră în vigoare odată ce a avut loc primul vot. Dacă acest termen expiră, noi alegeri naţionale sunt convocate.”

“Putin l-a numit pe Korobov la conducerea GRU”, scrie rferl.org

“Preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit marţi pe generalul Igor Korobov şef al Serviciilor de Informaţii ale Armatei ruse GRU, după aproape o lună de la decesul predecesorului său. Generalul Korobov a fost numit prin decret prezidenţial înainte de a i se remite – conform tradiţiei – drapelul de luptă al GRU de către ministrul Apărării, Serghei Şoigu, potrivit unui comunicat al Ministrului Apărării, publicat pe site-ul său internet. Igor Korobov, militar de carieră, ocupa anterior postul de adjunct al fostului şef al serviciului de Informaţii al Armatei ruse, Igor Sergun şi figura printre favoriţii la succesiunea acestuia, potrivit experţilor. Kremlinul anunţase la începutul lunii ianuarie decesul lui Igor Sergun, la vârsta de 58 de ani, fără a furniza nicio precizare asupra cauzelor morţii sale. Sergun fusese numit la conducerea GRU în 2011. Presa rusă scria că acesta a decedat de insuficienţă cardiacă la vila sa de lângă Moscova.”

“Planul Coreei de Nord de a lansa rachete enervează SUA, Coreea de Sud și Japonia”, titrează The Guardian, în pagina electronică.

“Japonia a declarat miercuri că va distruge o rachetă nord-coreeană dacă aceasta i-ar ameninţa teritoriul, după ce Phenianul îşi anunţase intenţia de a o lansa în cursul acestei luni. "Ministrul Apărării a emis ordinul" de a fi distrusă o astfel de rachetă "dacă se confirmă că ea cade pe teritoriul japonez", precizează ministerul într-un comunicat. Ministrul Gen Nakatani a luat această decizie după confirmarea de către Coreea de Nord a proiectului de lansare a unei "rachete – pe care ea o numeşte “satelit” – în zilele următoare", potrivit documentului. Ordinul urmează a fi executat de apărarea antirachetă a ţării, care cuprinde un sistem sol-aer PAC-3, precum şi sisteme SM-3 îmbarcate pe nave, detaliază comunicatul. Această dispoziţie va fi menţinută până în 26 februarie, data încheierii intervalului de tir care începe în 8 februarie, anunţat de Phenian. Seulul şi Tokyo, împreună cu Washingtonul, au avertizat miercuri Coreea de Nord împotriva consecinţelor unui eventual tir cu rachetă balistică, după doar câteva săptămâni de la efectuarea celui de-al patrulea test nuclear al ei. Acest proiect constituie "o provocare serioasă" , a reacţionat miercuri dimineaţa premierul japonez Shinzo Abe. "Dacă Phenianul se încăpăţânează să efectueze acest tir, el va fi o clară violare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi o serioasă provocare", a declarat el în faţa parlamentului.”

“Virusul Zika: Statul Texas anunţă un caz de transmitere pe cale sexuală”, titrează The New York Times.

“Autorităţile sanitare din Texas au anunţat marţi un caz de transmitere prin contact sexual a virusului Zika, potenţial periculos pentru femeile însărcinate şi a cărui propagare explodează în America Latină. "Pacientul a fost infectat cu virusul după ce a avut relaţii sexuale cu o persoană bolnavă care s-a întors dintr-o ţară unde virusul este prezent", au precizat serviciile de sănătate ale comitatului Dallas, într-un comunicat. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Centrelor de control şi prevenire a bolilor, a declarat pentru France Presse că nu s-a investigat modul de transmitere a virusului în acest caz precis: "În ceea ce priveşte acest caz, CDC nu a investigat modul în care infecţia a fost transmisă", a afirmat acest purtător de cuvânt, Tom Skinner. Dacă este într-adevăr transmitere pe cale sexuală, ar fi doar al doilea caz identificat de CDC în Statele Unite.”

Te-ar putea interesa și: