„Militarii ruşi şi americani sunt aproape de un acord pentru a evita coliziuni aeriene deasupra Siriei, a anunţat Ministerul rus al Apărării, după o a treia rundă de negocieri. "Vedem o apropiere a poziţiilor noastre cu privire la punctele cheie ale viitorului document", a declarat ministerul, citat de agenţiile de presă ruse. "Am fost de acord asupra procedurii pentru acţiuni viitoare", a adăugat ministerul, după negocierile ce au avut loc prin videoconferinţă. La rândul său, un responsabil american din cadrul Apărării a declarat la Washington că militarii ruşi şi americani ar putea semna "în următoarele zile" un acord pentru a evita incidente în spaţiul aerian sirian între forţele lor aeriene. Un protocol de acord ar putea fi "semnat şi aplicat în următoarele zile", a declarat responsabilul sin Statele Unite. Rusia efectuează de la 30 septembrie la rândul ei lovituri aeriene împotriva rebelilor în Siria, pentru a sprijini regimul lui Bashar al-Assad, fiind unul dintre principalii lui aliaţi. Statele Unite conduc la rândul lor o largă coaliţie ce bombardează de peste un an în Siria şi Irak gruparea jihadistă Statul Islamic. Această coabitare în cerul sirian, într-un context de tensiune internaţională fără precedent de la Războiul Rece, a ridicat temeri legate de incidente cu consecinţe imprevizibile”, mai scrie CNN.com

“Forțele ruse arată forţă în Siria, iar Vestul ia notiţe”, titrează The New York Times.

“Operațiunea în Siria – încă relativ limitată – a oferit oficialilor occidentali o perspectivă  mai profundă a transformărilor militare ale Rusiei sub președintele Vladimir Putin.”

“Iranul intensifică trimiterea de trupe în Siria, într-o ofensivă împotriva rebelilor", scrie The Guardian.

“Iranul are un rol tot mai important în războiul din Siria, trimiţând sute de militari din rândul forțelor sale de elită pentru a-l sprijini pe Bashar al-Assad, comandamentul celebrelor Gărzi Revoluționare fiind instalat într-o zonă în care o ofensiva împotriva rebelilor este așteptată în scurt timp. Diplomați şi analişti arabi au declarat că Iranul a trimis deja sute de militari în nordul și centrul Siriei şi există rapoartele potrivit cărora până la 2.000 de militari vor activa în teren alături de luptătorii Hezbollah, milițiile şiite, sub acoperirea atacurilor aeriene ruse. Iranul a sprijinit regimul Assad de la începutul războiului în urmă cu patru ani și jumătate, dar rolul său de până acum a fost relativ puţin implicat. Fotografii prezentându-l pe generalul Qassem Suleimani, comandantul forței de al-Quds din cadrul Gărzilor Revoluționare adresându-se militarilor sirieni consolidează percepția că o nouă etapă de implicare mai profundă a Iranului poate fi la început.”

„Televiziunea iraniană a difuzat imagini cu o uriaşă bază de rachete subterană”, mai scrie Guardian.

„Televiziunea de stat iraniană a difuzat miercuri pentru prima oară imagini ale unei baze subterane unde sunt stocate rachete de diferite tipuri. Difuzarea acestor imagini survine la trei zile după anunţul ministrului iranian al apărării, Ahmad Vahidi, despre testul reuşit al noii rachete balistice cu rază lungă, Emad. Baza respectivă este situată la 500 de metri sub pământ, pentru a fi la adăpost de eventuale atacuri inamice, a declarat comandantul bazei, generalul Amir Ali Hajizadeh, membru al Gardienilor Revoluţiei, unitatea de elită a armatei iraniene. Potrivit generalului, această bază nu este singura din Iran, unităţi similare existând în toate provinciile şi oraşele ţării. “Rachete cu diferite raze de acţiune sunt urcate pe lansatoare în toate bazele şi sunt pregătite de utilizare, aşteptând ordinul comandantului suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Iranul nu vrea să provoace niciun război, însă dacă inamicii fac o greşeală, bazele de rachete vor intra în erupţie ca un vulcan în străfundurile pământului”, a mai afirmat generalul Hajizadeh.”

"Un amiral chinez a vizitat Iranul pentru a discuta despre o cooperare mai strânsă în domeniul Apărării", scrie portalul de ştiri Business Insider.

"China dorește să aprofundeze relațiile militare cu Iranul, a declarat un amiral chinez după o întâlnire cu ministrul iranian al Apărării, la Teheran. Amiralul Sun Jianguo, comandant-adjunct al Armatei de Eliberare a Poporului, i-a spus ministrul iranian al Apărării, Hossein Dehghan că statul chinez acordă o mare atenție dezvoltării relațiilor cu Iranul, potrivit unui comunicat al Ministerul Apărării din China. "Scopul vizitei delegației este de a promova în continuare prietenia, cooperarea aprofundată și schimbul de opinii cu Iranul în privinţa relațiilor militare bilaterale și problemelor de interes reciproc", a spus amiralul Sun Jianguo, potrivit declarației oficiale.”

"Soldaţi desfășuraţi la Ierusalim, controale în cartierele arabe: riposta de securitate a Israelului”, scrie Le Monde.

“Israelul a instalat miercuri posturi de control în jurul Ierusalimului de Est, printre o serie de măsuri pentru a opri un val de atentate, comise de atacatori dintre care majoritatea provin din această parte palestiniană a oraşului. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a estimat marţi că Israelul face un uz "aparent excesiv" de forţă împotriva palestinienilor. De altfel, palestinienii doresc ca ONU să examineze posibilitatea de a desfăşura o forţă internaţională de protecţie în Ierusalimul de Est pentru a ajuta la calmarea violenţelor, a declarat reprezentantul palestinian la ONU Riyad Mansour. Această propunere va fi inclusă într-un proiect de rezoluţie ce urmează a fi prezentat de ţările arabe. Aceste ţări trebuie să ţină o reuniune joi pentru a decide dacă vor cere o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Securitate asupra tensiunilor în creştere în Cisiordania şi la Ierusalim. O reuniune ordinară a Consiliului asupra Orientului Mijlociu este programată pentru săptămâna viitoare. Proiectul de rezoluţie palestinian va cere retragerea forţelor de securitate israeliene din zonele de confruntări şi desfăşurarea unei forţe de protecţie în jurul Moscheii Al-Aqsa din Ierusalim. "Noi credem că observatori sau o forţă internaţională trebuie desfăşurată acolo pentru a garanta că status quo-ul va continua şi a proteja palestinienii ce merg să se roage", a declarat Mansour jurnaliştilor la New York.”

“Cresc îndoielile în privinţa creşterii de către Fed a ratei dobânzilor în 2015”, titrează The Wall Street Journal.

 “Șansele unei creșteri a ratei dobânzii de către Federal Reserve în 2015 sunt în scădere pe fondul noilor semne de activitate economică anemică, o dezvoltare dezamagitoare pentru funcționarii băncii centrale care au sperat la o mutare în acest an, după o perioadă prelungită.”