“Preţul petrolului a pierdut marţi 4 procente, coborând sub 30 de dolari barilul pentru prima dată din Decembrie 2003, din cauza temerilor privind cererea fragila a Chinei şi a absenţei constrângerilor privind producţia la nivel mondial. La New York, petrolul WTI Crude a ajuns la 29.93 dolari barilul înainte de soluționarea, înainte de a închide ziua la 30,44 dolari. Prețurile au scăzut de la 40 la 30 de dolari barilul în doar o lună, într-un ritm care a speriat piețele bursiere, a obligațiunilor și a celor valutare de la Moscova la Riad şi din Arabia Saudită la New York”, mai scrie Wall Street Journal.

„Iranul a sechestrat două ambarcaţiuni americane şi i-a reţinut pe marinari”, citim în New York Times. UPDATE Cei 10 marinari au fost eliberaţi. După o analiză, s-a ajuns la concluzia că intrarea lor în apele teritoriale ale ţării nu a fost un act intenţionat. După ce au prezentat scuze, ei au fost eliberaţi în apele internaţionale. 

“Statele Unite au pierdut contactul cu două mici nave militare între Kuweit şi Bahrain. Iranul, care a dat asigurări potrivit cărora marinarii îşi vor putea continua "în scurt timp" voiajul, a anunţat un oficial american. Autorităţile iraniene "ne-au indicat că personalul nostru se află în siguranţă", a declarat acest oficial, sub acoperirea anonimatului, fără să precizeze ce s-a întâmplat cu cele două vase. Statele Unite erau în contact marţi seară cu Iranul pentru a-I recupera pe cei 10 marinari americani de pe două nave sechestrate în apele teritoriale iraniene. Potrivit responsabilului, "nimic nu indică" în acest stadiu că este vorba despre un act ostil din partea Teheranului. Un responsabil militar american a făcut cunoscut că marinarii sunt în prezent "cu iranienii" pe insula Farsi, la jumătatea distanţei dintre Iran şi coastele Arabiei Saudite. Acest anunţ a fost făcut cu câteva ora înainte de discursul despre Starea Naţiunii al preşedintelui american, Barack Obama, în cursul căruia liderul de la Washington şi-a prezentat priorităţile, în termeni de politică internă şi externă. Potrivit unui diplomat american, secretarul de stat american, John Kerry, l-a contactat telefonic marţi pe omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, pentru a discuta despre acest incident.”

“Atentat sinucigaş la Istanbul: guvernul turc acuză gruparea Stat Islamic”,scrie Le Monde.

“Poliţia turcă a arestat 3 cetăţeni ruşi suspectaţi de legături cu gruparea Stat Islamic. În timpul unei percheziţii la locuinţele suspecţilor, poliţia din oraşul turc Antalya din sudul Turciei a confiscat documente şi CD-uri. Consulatul general al Rusiei din Antalya a confirmat că trei cetăţeni ruşi au fost arestaţi în Turcia, fiind suspectaţi de legături cu gruparea Statul Islamic, a relatat miercuri agenţia rusă de presă RIA, citată de Reuters. În atentatul comis marţi în cartierul Sultanahmet din Istanbul au murit cel puţin opt germani, alţi nouă fiind răniţi. Unele dintre victimele germane participau la o excursie organizată de compania berlineză Lebenslust Touristik. Autorul atentatului sinucigaş comis marţi în centrul istoric al oraşului Istanbul, soldat cu moartea a cel puţin 10 persoane, dintre care 8 germani, este un jihadist al grupării Stat Islamic, a declarat premierul turc Ahmet Davutoglu. “Am stabilit că autorul acestui atac terorist de la Sultanahmet este un membru străin al Daesh” – acronimul în arabă al Stat Islamic, a afirmat Davutoglu în cadrul unei scurte declaraţii televizate la Ankara. Şeful guvernului turc a afirmat că toate victimele sunt cetăţeni străini şi a transmis condoleanţe familiilor acestora, promiţând totodată că se va face lumină în legătură cu acest atentat care a vizat turişti şi că vor fi luate măsuri împotriva acestei organizaţii. Totodată, premierul Davutoglu a promis că Turcia îi va găsi pe cei care au legătură cu atacatorul sinucigaş şi că vor fi pedepsiţi, iar lupta Turciei împotriva Statului Islamic va continua.”

“Discursul despre Starea Naţiunii: Obama regretă era de "ranchiună" și se gândeste la America divizată”, titrează The Guardian, în pagina electronică.

„Barack Obama a afirmat marţi seară, în discursul său despre starea Uniunii, că a vorbi despre declinul economiei americane este "o ficţiune" şi a lansat un apel la "accelerarea tranziţiei energetice" a ţării, cel mai mare consumator de petrol de pe glob. "V-am mai spus că toate discuţiile despre declinul economiei americane sunt o ficţiune politică. Statele Unite ale Americii sunt naţiunea cea mai puternică a lumii", a declarat preşedintele american în faţa Congresului de la Washington. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a lanseze un apel americanilor să nu cedeze "fricii" într-o perioadă "de schimbări extraordinare" care au impact asupra modului lor de a trăi, dar şi a locului ţării lor în lume. "America a traversat schimbări majore în trecut: războaie şi recesiuni, sosirea imigranţilor, lupta pentru drepturi civile", a spus Obama. "De fiecare dată, unii dintre noi au afirmat că le este teamă de viitor. De fiecare dată, am învins această teamă." Preşedintele american Barack Obama a lansat marţi ofensiva pentru eradicarea cancerului în SUA, o luptă comparată cu o nouă cucerire a Lunii şi l-a însărcinat cu această misiune pe vicepreşedintele Joe Biden, al cărui fiu a murit de un cancer la creier. "În această seară, anunţ un nou efort naţional pentru a face ceea ce trebuie făcut împotriva cancerului. Pentru cei care ne sunt dragi şi pe care i-am pierdut, pentru familiile pe care le putem încă salva, să facem din America ţara care eradichează cancerul o dată pentru totdeauna", a declarat Barack Obama în discursul său privind Starea Uniunii, ultimul al preşedinţiei sale. Anul trecut, vicepreşedintele Biden a spus că "America poate trata cancerul, aşa cum a ştiut să cucerească Luna", a afirmat Obama de la tribuna Congresului, cu Biden aşezat în spatele său, alături de preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan. "Îl desemnez pe Joe să se ocupe de această misiune", a spus Obama, în aplauzele celor prezenţi.”

“Jackpot-ul la Poweball a ajuns la 1,5 miliarde de dolari”, scrie NBCNews.com

“Jackpot-ul loteriei americane Poweball a continuat să crească, ajungând la 1,5 miliarde de dolari marţi, în ajunul unei noi trageri. Din 4 noiembrie 2015, nimeni nu a nimerit numerele câştigătoare la tragerile care au loc de două ori pe săptămână, miercurea şi sâmbăta. Săptămâna trecută jackpot-ul a fost de 950 de milioane de dolari, un record mondial. Cum nimeni nu a câştigat, a urcat duminică la 1,3 miliarde, pentru a fi în prezent de 1,5 miliarde de dolari. Şansele de câştig sunt infime – una la 292 de milioane -, dar interesul este maxim, unii clienţi venind chiar şi din Canada sau Mexic pentru a cumpăra bilete. În cazul în care câştigătorul ar opta pentru încasarea întregii sume, el ar primi 930 de milioane de dolari, dar poate alege şi tranşe de plată pe 29 de ani. Powerball există în 44 de state americane, în capitala federală Washington, în Porto Rico şi în Insulele Virgine americane. Cele cinci bile albe sunt extrase dintre numerele de la 1 la 69, iar cea roşie, din 26 de numere. Recordul la un câştig încasat de o singură persoană datează din 18 mai 2013, când o pensionară de 84 de ani a câştigat 590,5 milioane de dolari.”