“Confruntat deja cu un conflict intern, guvernul Greciei trebuie să facă faţă unor noi critici în privinţa unor planuri secrete care ar fi permis țării să părăsească euro. Într-o înregistrare făcută publică luni, fostul ministru de finanțe al Greciei, Ianis Varoufakis a detaliat un plan de urgență pentru a crea un sistem bancar alternativ, prin care s-ar permite trecerea la o nouă monedă. Sistemul ar fi "exprimate în euro, dar după aruncarea palariei ar putea fi transformat în noua drahmă", a spus Varoufakis potrivit înregistrării unui interviu din 16 iulie cu o organizație influentă de investiții. "Planul B" preliminar a fost autorizat de către premierul Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza, a declarat Varoufakis. Acesta a adăugat însă că Tsipras nu a permis ca planul final să fie pus în acțiune”, mai scrie The New York Times.

„Criza din Grecia: Ianis Varoufakis admite existenţa unui plan de ieşire a Greciei din zona euro”, scrie The Guardian în pagina electronică.

„Fostul ministru de finanțe al Greciei, Ianis Varoufakis, a revenit în centrul atenției după ce a sprijinit ferm planurile de lansare a unui sistem de plata paralel în cazul în care țara ar fi ieşit din zona euro. Declarând că ar fi fost o "neglijenţă" din partea lui să nu aibă un "plan de B" în cazul în care negocierile cu creditorii țării s-au prăbuşit, politicianul a recunoscut că o echipă mică sub controlul său a conceput un sistem de plată în paralel. Schema secretă ar fi facilitat drumul spre revenirea la fosta moneda grecească, drahma.”

„Alexis Tsipras, într-o cursă contra cronometru pentru a asigura un acord de salvare al Greciei”, titrează The Wall Street Journal. „Discuțiile privind un nou program de salvare între Grecia și creditorii săi vor începe marți, cu aproape o săptămână mai târziu decât era planificat."

„Alianță militară dintre SUA și Turcia: alianța riscantă a lui Obama cu Erdogan”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

 „Washington și Ankara se uneasc împotriva ISIS. Statele Unite ar trebui să atace jihadiştii de la bazele din Turcia, creând astfel la granița siriană "o zonă de securitate " – un plan riscant. Un apel telefonic a parafat înţelegerea. Președintele american Barack Obama i-a transmis omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan condoleanţe din partea poporului american pentru atacul de la Suruc. În același timp, Obama a promis că această "cooperare" în lupta împotriva miliției teroriste "stat islamic" se va "aprofunda", a anunţat Casa Albă care a precizat: "SUA și Turcia sunt una alături de cealată."

“Bursele din China sunt izbite din nou”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“După ce au avut parte de o zi grea ieri, bursele din China au deschis sesiunea de marți în scădere. Indicele de referință Shanghai Composite, care a pierdut ieri 8,48%, a mai scăzut cu încă 3,74%. În doar două sesiuni de tranzacţionare indicele a scăzut cu peste 10%, marcând o corecție tehnică. Indicele SSE 50, care cuprinde cele mai mari 50 de firme tranzacţionate la Shanghai este, de asemenea, sub presiune, în scadere cu 2,40%. Indicii CSI 300 și 500, care conțin 300 și 500 de mari firme din Shanghai și Shenzhen, sunt, de asemenea, mai mici cu 3,30% și respectiv 4,57 %.”