“Coaliţia cancelarului german Angela Merkel a căzut de acord în noaptea de duminică spre luni asupra unui pachet de 6 miliarde de euro pentru a răspunde crizei imigranţilor şi refugiaţilor. După o întâlnire la nivel înalt a membrilor coaliţiei la guvernare care a durat peste cinci ore, s-a ajuns la un acord pentru alocarea în bugetul federal pe 2016 a 3 miliarde de euro, în timp ce alte 3 miliarde vor fi alocate landurilor şi municipalităţilor pentru primirea imigranţilor. În acest an, un miliard de euro de la bugetul federal va fi alocat pentru ajutorarea imigranţilor ilegali şi a refugiaţilor. Germania aşteaptă 800.000 de solicitanţi de azil în acest an, mai mult decât orice altă ţară din UE. Numai în luna August au fost înregistrate peste 100.000 de cereri de azil au fost înregistrate în cea mai mare economie a Europei“, mai scrie Guardian.

“Întâlnirea coaliţiei: Guvernul german alocă 6 miliarde de euro ajutor pentru refugiaţi”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.

“Marea coali’ie de la Berlin răspunde în contextului numărul tot mai mare de solicitanți de azil în Germania. La o reuniune a comitetului coaliției la Cancelaria Federală, Uniunea și SPD au convenit asupra unui pachet cuprinzător de măsuri. Iată punctele-cheie: În bugetul pe anul 2016, guvernul federal a alocat cu 3 miliarde de euro mai mult pentru a face față situației refugiaților și azilului. Mai mult decât atât, landurile şi municipalităţile locale vor primi încă trei miliarde de euro în plus. În 2015 a fost alocat un miliard de euro pentru asistență refugiaților. Guvernul federal va continua să sprijine landurile și municipalitățile în alocarea şi construirea a aproximativ 150.000 de locuri de cazare pe timpul iernii. În cadrul Poliţiei federale se vor crea suplimetar 3000 posturi suplimentare pentru următorii trei ani, iar Serviciul Federal de Voluntariat va fimajorat cu până la 10.000 de posturi. Kosovo, Albania și Muntenegru vor fi notificate în privinţa metodelor legislative ca ţări de origine sigure, însă pentru toate acestea ar fi nevoie de aprobarea Bundesrat-ului. În schimb, imigrația legală din Balcanii de Vest ar trebui să fie facilitată. Durata maximă a suspendării deportărilor va fi redusă de la 6 la 3 luni. Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați – BAMF este noul organism care se ocupă de grabirea procesării cererilor de azil. La nivel european, guvernul federal vrea sa foloseasca o singură lege în materie de azil a UE și o listă comună UE a țărilor sigure. Refugiații ar trebui să fie distribuiţi mai echitabil în Europa.

„Germania salută miile de imigranţi”, scrie Le Monde.

„Aproximativ 14.000 de imigranţi au sosit Duminică în Germania, un nivel record pentru o singură zi, după ce a primit 7.000 cu o zi înainte, potrivit poliţiei federale. Aproximativ 6.000 de bărbaţi, femei şi copii au sosit în cursul după-amiezii pe teritoriul german, aceştia fiind înregistraţi în majoritate în Bavaria. Restul până la 14.000 au ajuns în ţară până seara. Solicitanţii de azil, în principal sirieni care au fugit ţara lor afectată de război, au fost întâmpinaţi de voluntari care purtau pancarte pe care se afla înscris "Bine aţi venit în Germania!" şi le-au oferit apă, alimente, îmbrăcăminte, pături şi mici cadouri. La Munchen, principalul punct de tranzit al ţării, imigranţii au fost conduşi rapid spre centrele de primire pentru a fi înregistraţi, după care au fost transportaţi spre alte regiuni, în baza sistemului german de cote pentru imigranţi.”

“În timp ce Europa caută răspunsuri, tot mai mulți imigranți inundă granițele sale”, titrează The New York Times.

“Pe parcursul zilei de Duminică, trenuri după trenuri au ajuns la Hegyeshalom, acest oraș de frontieră, venind de la Budapesta. Circa 13.000 de imigranţi au plecat în primele 36 ore după ce Ungaria a permis marii mulțimi de refugiați și imigranți să călătorească spre Germania. Dar acesta nu este sfârşitul. Mii de migranți continuă să vgină prin Balcani spre Ungaria în fiecare zi, se apropie rapid de frontieră de sud cu Serbia. Două feriboturi grecești care transportă mai mult de 4.000 de migranți au ajuns duminică la Atena, o prima oprire pe traseul imigranților prin Balcani. În pofida uralelor de bun venit în Germania și lacrimilor imigranți obosiți, a rămas neclar modul în care Europa se va ocupa cu valurile succesive de imigranți.

„Alexis Tsipras promite termeni mai uşori ai acordului de salvare”, titrează The Wall Street Journal.

“Fostul prim-ministru al Greciei, Alexis Tsipras a promis că va lupta pentru termeni de salvare mai buni din partea creditorilor internaționali, în timp ce sondajele arată că partidul lui de stânga Syriza este într-o letargie cu două săptămâni înainte de alegeri.”