Majoritatea celor care ­și-au petrecut o dată Revelionul în Austria, cu siguranță, vor spune că a doua oară nu o vor mai face. Și nu pentru că nu le-au convenit serviciile austriecilor sau pentru că tarifele sejururilor petrecute în Tirol sau Kaprun depășesc cu mult bugetul, ci pentru felul diferit în care sărbătoresc Revelionul străinii veniți la pensiunile și hotelurile austriece.

Dacă noi, românii, chefuim alături de prieteni toată noaptea, cu masa încărcată de mâncare și sticle de băutură fără număr, austriecii ciocnesc un pahar de șampanie la miezul nopții și, uneori, iau și o mică gustare. La ora 1:00 s-a dat „stingerea“, pentru că cei aflați acolo, dimineața, la prima oră, sunt pe pârtiile de schi. În România, tradiția-i alta și nu presupune, aproape deloc, schiatul în prima zi a anului. Chiar dacă sunt tot în Balcani, nici bulgarii nu chefuiesc de Revelion până în zorii zilei. Iată, așadar, un motiv concret pentru care românii aleg să rămână „acasă“ (a se citi în țară) anul acesta de Sărbători. Drept urmare, locurile la pensiunile turistice din zone cu vad (Valea Prahovei, Bran-Moeciu, Cheia) sunt ocupate în proporție de 99% încă de acum. „De Revelion, raportul România-străinătate este de patru la unul. La noi, distracția este mai mare, formația cântă și după miezul nopții, plus că e mai confortabil să fii aproape de casă“, spune Corina Martin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Unde mai găsim locuri de Revelion

O altă explicație ar fi faptul că românii rămân pe meleagurile natale din cauza crizei. O ieșire în străinătate presupune, cel mai adesea, cheltuieli peste cele cu transportul și cazarea. De asemenea, ofertele agențiilor de turism sunt concepute pentru un sejur de o săptămână, în condițiile în care în țară se negociază, în medie, pentru patru zile. Dacă un Revelion în zona montană, la o pensiune apreciată din România, costă aproximativ 400 de euro și include cazare, pensiune completă și cina festivă, în Austria, pachetul cu demipensiune de­pă­șește 500 de euro. Diferența este dată de perioada mai lungă de cazare, respectiv de transportul cu avionul. Suplimentar, se cheltuiesc bani pentru prânz și băutură (regimul demipensiune nu include băuturile).

„Moda este să rămână în țară. Românii au strâns cureaua, plus aceia care au ieșit deja de câțiva ani în străinătate au văzut cum e, și acum vor acasă. Avem tarife cu 40% mai mici față de țările concurente. La pensiuni, vom găsi pachete de 200 de euro, accesibile românilor“, spune Mohamad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), meționând că există cerere pentru pachetele la hoteluri de patru stele și pensiuni turistice, însă lipsesc clienții pentru hotelurile clasificate inferior. Și într-adevăr, pe segmentele menţionate, sunt prea puține opțiuni pentru cei care nu și-au rezervat încă locul de Revelion.

Capital a încercat la mai multe pensiuni din zona Bran-Moeciu, Valea Prahovei, Sâmbăta de Sus să rezerve un loc, însă sunt prea puține camere disponibile. Iar dacă mai sunteți în gașcă, atunci chiar nu-i nicio șansă! Am găsit două camere libere la complexul Cheile Grădiștei, tariful pentru patru nopți fiind de 390 de euro de persoană. Este, de altfel, pachetul mediu, proprietarii unității punând la dispoziție trei oferte. La o pensiune din Sinaia, pachetul disponibil este de 350 de euro pentru două persoane, patru nopți de cazare, cu mic dejun și cină festivă inclusă. Potrivit reprezentanților unităților de cazare, Revelionul a fost vândut complet de mai bine de o lună.

500 de euro este valoarea unui pachet mediu în Austria de Revelion. Sunt incluse cazarea, transportul cu avionul, demipensiunea și accesul la spa

400 de euro este valoarea medie a unui pachet de Revelion în România. Turistul are incluse cazarea și pensiunea completă, respectiv cina festivă

peste 70% dintre turiștii care optează pentru o minivacanță de Revelion aleg România, potrivit lui Mohamad Murad, președintele FPTR.

OFERTE DE REVELION

MOECIU DE SUS Un pachet complet de Revelion la Mistral Resort, clasificat la trei stele, costă 1.530 de lei de persoană pentru patru nopți. Pachetul include cazarea, pen­siune completă, cina festivă, brunch și carnaval pe 1 ianuarie. Masa de Revelion include open bar, live orchestra, meniu cu preparate alese, tombolă cu surprize, program de divertisment și artificii.

BOROVETS Un pachet complet la hotelul Ice Angels, clasificat la patru stele, costă 319 euro. Se adaugă 65 de euro – cina de Revelion și încă 3 euro taxa de stațiune. Altfel, pachetul include trei nopți de cazare, demipensiune și acces la piscina interioară. 

ZELL AM SEE Pentru șapte nopți de caza­re la hotelul Schuttdorf Pinzgauerhof, clasi­ficat la trei stele, turistul va plăti 581 de euro. Are incluse cazarea, demipensiunea, cina de Revelion, dar și accesul gratuit la saună, jacuzzi și baie de aburi. Oferta nu include transportul.

Te-ar putea interesa și: