Aceste elemente comune şi obligatorii pentru toate reţetele prescrise pacienţilor care călătoresc dintr o ţară UE în alta, vor fi incluse în legislaţia fiecărui stat membru până în toamna anului 2013. Principalele beneficii ale acestei armonizări sunt limitarea birocraţiei pentru medici şi continuarea tratamentului pentru pacienţi. 
"Anul trecut, Comisia a adoptat legile privind dreptul pacienţilor la tratament în ţările UE, iar acum am completat aceste norme cu elemente standard pe care trebuie să le conţină reţetele. Astfel, ne asigurăm că dreptul cetăţenilor UE de a primi tratement medical de calitate în orice ţară UE este respectat", a declarat Tonio Borg, Comisar European pentru Sănătate.

În total, numărul reţetelor prescrise cetăţenilor UE care au nevoie de tratament medical într o altă ţară decât cea de domiciliu este mic şi reprezintă între 0,2 şi 0,4% din totalul reţetelor UE (2,3 milioane), pe an.
Acest demers le este de mare ajutor pacienţilor cu boli cronice, care călătoresc în UE, pentru cei care locuiesc în regiuni de graniţă şi care au nevoie constantă de medicamente, dar şi celor cu boli rare, pentru care pot găsi o mai bună expertiză medicală în altă ţară decât cea în care locuiesc. În prezent, peste jumătate din pacienţi  au probleme cu recunoaşterea reţetelor în altă ţară decât cea în care au fost prescrise.

Este bine de ştiuit totuşi că atunci când un cetăţean cumpără în altă ţară medicamentele prescrise de medicul lui, trebuie să le plătească integral, chiar dacă în ţara lui sunt gratuite sau compensate. Pentru a obţine rambursarea costurilor, va trebui să se adreseze apoi casei lui de asigurări, după care va beneficia de procentul de rambursare aplicabil în ţara lui, cu riscul ca respectiva casă de asigirări să perceapă cheltuieli administrative în acest caz, se menţionează pe site-ul europa.eu.