UPDATE 21:40 AFP a anunţat, citând o sursă europeană că şi Austria şi-a pierdut nota de  exelenţă, acordată de agenţia de evaluare financiară.
"Austria şi Franţa sunt cele două ţări care îşi pierd /triplul A/" acordat de agenţia S&P, a precizat sursa. 
UPDATE 20.00 Agenţia de rating Standard & Poor’s a decis să retrogradeze ratingul suveran al Italiei, Spaniei şi Portugaliei cu două trepte, informează ziarul francez Les Echos. Aceeaşi sursă informează că Olanda, Germania şi Luxemburg îşi vor păstra ratingul maxim AAA.
UPDATE 19.27 Agenţia S&P a notificat guvernul Franţei asupra deciziei de reducere a ratingului suveran cu o treaptă, la AA+, a declarat vineri un oficial al guvernului francez, informează Wall Street Journal.
*****************************************
Sursa, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, nu a precizat despre ce state ar putea fi vorba, dar cu siguranţă Germania nu se numără printre ele. Televiziunea franceză citează o sursă din Guvern care spune că ratingul Franţei va fi retrogradat, în timp ce alţi oficiali spun că Austria şi Slovacia se află, şi ele, pe lista neagră a S&P.

Informaţia vine după ce agenţia de rating a anunţat, pe 6 decembrie,  că a plasat sub supraveghere cu implicaţii negative ratingul a 15 state din zona euro, printre care şi marile economii Germania şi Franţa, şi că le va scădea ratingul dacă liderii UE nu vor reuşi să cadă de acord asupra gestionării crizei datoriilor.
De atunci, Banca Centrală Europeană a inundat sistemul bancar cu împrumuturi ieftine pe trei ani, pentru a preveni o criză a creditelor. În acel moment, agenţia de rating Standard and Poor’s a anunţat că ar putea retrograda şi Fondul European de Stabilitate Financiară, FESF.
"Dacă Franţa îşi pierde ratingul maxim, FESF nu-şi poate păstra calificativul triplu A. Acest lucru ar putea irita pieţele pe termen scurt, dar nu ar fi o mare problemă într-o lume în care nici SUA sau Japonia nu mai au ratingul maxim. AAA este o specie pe cale de dispariţie", a declarat economistul şef de la Commerzbank, Joerg Kraemer.
Randamentul obligaţiunilor FESF cu scadenţă în aprilie 2022 a crescut vineri, ca urmare a discuţiilor pe seama retrogradării ratingului mai multor ţări din zona euro. Astfel, randamentul de referinţă pentru obligaţiunile pe 10 ani a crescut cu 16 puncte, la 3,144%, conform WSJ.
O retrogradare ar necesita automat ca unele fonduri să vândă bonduri ale statelor afectate, facând astfel ca nivelul costurilor de împrumut ale acelor ţări să crească în viitor.

“Aceste veşti au fost încorporate în preţ timp de câteva săptămâni, dar piaţa s-a cufundat în automulţumire pe perioada vacanţei, iar noile ştiri de la începutul anului au readus apetitul pentru risc, parţial datorită licitaţiei bune derulate de Spania. Dar licitaţia Italiei ne-a adus cu picioarele pe pământ şi acum ne confruntăm cu spectrul unei retrogradări”, a spus un director de strategie pe piaţa Forex din cadrul BNY Mellon din Boston.

Costurile obligaţiunilor pe trei ani ale Italiei au căzut vineri sub 5%, dar prima licitaţie din acest an nu a înregistrat succesul licitaţiei derulate de Spania cu o zi înainte, reflectând dificultăţi de refinanţare cu care Roma se va confrunta în următoarele trei luni.
Statele din zona euro care în acest moment au ratingul maxim AAA sunt Germania, Olanda, Franţa, Austria, Finlanda şi Luxemburg. O eventuală decizie de retrogradare a ratingurilor de credit pentru statele europene ar însemna o creştere a costurilor de finanțare pentru acestea.
"Rămânem în alertă la noapte când se închid pieţele bursiere din Statele Unite", a afirmat o altă sursă din zona euro.
Citiţi şi: Numai paişpe’s norocoase: Ţările cu ratingul maxim AAA

Vom reveni cu amănunte