"Comenzile pentru înarmare înseamnă noi locuri de muncă, impozite pentru stat, reprezintă o uriaşă posibilitate de a asigura accesul la noile tehnologii şi de cooperare a statului cu industria", a spus joi şeful MApN, Tomasz Siemoniak.
Programul de înarmare pe zece ani va fi nu doar un salt spre modernizare pentru armată, ci şi un colac de salvare pentru întreaga ramură a industriei, astfel încât anii viitori să poată exporta cu succes produsele sale. Fiindcă fără export industria poloneză de înarmare nu va supravieţui.
Programul de modernizare a forţelor armate ale RP pe anii 2013-22 a fost semnat de Siemoniak, marţi. Joi, ministrul l-a prezentat ziariştilor.În majoritatea ţărilor europene, conferinţele de presă pe tema achiziţiilor pentru armată durează cinci minute, conferinţa poloneză a durat mai mult. Într-adevăr, din cauza crizei, majoritatea ţărilor UE reduc bugetele pentru înarmare. În Polonia situaţia va fi invers. Polonia menţine principiul: 1,95% din PIB pentru înarmare.
Noul echipament militar va fi produs în cea mai mare parte în fabricile poloneze şi cu participarea oamenilor de ştiinţă polonezi, care vor fi admişi la cercetările de dezvoltare. Condiţia achiziţionării celor mai multe categorii de arme este "accesul la codurile surselor", adică dreptul deplin la folosirea tehnologiei.
Unul din cele mai importante programe strategice va fi sistemul de apărare antiaeriană şi antirachetă. Legea în această problemă a fost trimisă în Seim acum câteva luni de preşedintele Bronislaw Komorowski.
MApN intenţionează ca în curs de zece ani să cumpere şase baterii de rachete cu rază medie (până la 300 km), capabile să doboare avioane şi rachete, precum şi 11 baterii de rachete cu rază scurtă (până la 100 km). Semnarea acordului privind furnizările este planificată în anul 2014.
Deja la anul, armata va începe să cumpere garnituri de rachete Poprad (cu rază scurtă pe saşiu cu roţi), în total Polonia va cumpăra 77 de astfel de ansambluri. Se efectuează lucrări la modernizarea rachetelor GROM.
Continuă licitaţia pentru elicopterele multifuncţionale (de transport şi salvare). În martie anul viitor, producătorilor de elicoptere le va fi prezentată specificaţia tehnică, iar, aşa cum a anunţat ministrul adjunct al apărării, Waldemar Skrzypczak, în prima jumătate a anului 2014 vor începe testele de luptă. MApN a anunţat că va cumpăra 26 de elicoptere, dar numărul lor a crescut la 70. În anul 2014 va începe licitaţia la elicopterele de luptă, care vor înlocui "tancurile zburătoare" MI-24, folosite în ultimul timp în Afganistan.
Anul viitor, ministerul va semna un acord cu consorţiul care pregăteşte proiectul "Titan", privind echipamentul individual al soldatului. Este vorba de soldatul viitorului, care va dispune de o carabină modernă cu grenadă, de vestă antiglonţ, de mijloace de comunicaţie, de pachete speciale.
Armata va cumpăra, cu începere de anul viitor, sisteme computerizate de comandă şi legături cu câmpul de luptă (între care posturi de comandă în containere).
Cel mai dezvoltat program pare a fi cel al echipării armatei cu avioane fără pilot. Armata vrea să cumpere patru grupuri de drone, de la aşa-zisele BSP mini – microdrone, care servesc pentru recunoaşterea apropiată – la BSP clasa operaţională – echipate poate cu rachete modernizate Spike, care distrug ţintele la o dtstanţă de până la 24 km. Construcţia avioanelor fără pilot va fi cel mai extins domeniu de colaborare a oamenilor de ştiinţă polonezi cu concernele occidentale.
Până în anul 2020, întreg litoralul polonez va fi apărat de rachete NSM (am cumpărat deja 12, de fapt, vrem 50, dar numărul rachetelor poate fi mare).
Cea mai mare surprindere a ziariştilor a fost provocată de planul privind achiziţionarea din Statele Unite a rachetei AGM-158 JASSM, adică una din versiunile rachetei Cruise.Cu acestea vor fi echipate avioanele poloneze F-16 şi aceasta înseamnă că ele vor putea opera dincolo de aria majorităţii sistemelor antirachetă. AGM-158 are o arie de circa 370 km şi este practic de nedepistat.
Deocamdată, acest tip de înarmare există la avioanele americane şi olandeze F-16. Le va cumpăra şi Finlanda (finlandezii dispun de avioane F-18).
Achiziţionarea asestui tip de arme este complicată, întrucât are nevoie de aprobarea Congresului SUA. MApN polonez crede însă că furnizarea acestor rachete va fi deja posibilă în anul 2015.
SURSA: RADOR