Un exemplu vine de la retailerul de bricolaj Brico Dépôt România, care, împreună cu WWF, va dezvolta o platformă ce va cuprinde informațiile esențiale, astfel încât furnizorii de lemn să evite achiziționarea lemnului provenit din exploatări ilegale, păduri virgine sau din păduri cu valoare ridicată de conservare. Platforma este deschisă principalilor factori interesați de legislația în domeniu și va fi un instrument indispensabil pentru a evita plasarea si vânzarea în piață a lemnului provenind din surse nesigure. În plus, platforma îi va ajuta pe operatori să obtină certificarea FSC (Forest Stewardship Council) pentru lemn controlat.

Prin parteneriatul încheiat recent, pe o durată de un an, Brico Dépôt își asumă o serie de măsuri privind achiziția lemnului în vederea comercializării. Astfel, retailerul  va desemna zonele de unde nu va achiziționa lemn – de exemplu, parcurile naționale și naturale, zonele cu risc în privința exploatărilor ilegale.

„Dacă vrem să avem o gestionare sustenabilă a pădurilor din România, nu este de ajuns doar să ne asigurăm că procedurile de control și legile sunt îmbunătățite, ci trebuie să încercăm să schimbăm piața. Pe de o parte putem cere mai multă transparență din partea companiilor privind trasabilitatea  lemnului și, inclusiv, ținte ambițioase pentru reducerea impactului negativ asupra pădurilor. Pe de altă parte, trebuie să cerem sprijin de la consumatorii finali, care, la rândul lor, să facă alegeri informate, care să determine astfel toți jucătorii să joace cinstit”, a declarat Magor Csibi, director WWF România.

“Peisajul natural din România este spectaculos, cu toate acestea, tăierile ilegale, chiar și din Parcurile Naționale, reprezintă o problemă actuală și totodată o amenințare pentru sănătatea ecosistemului”, a declarat si Christian Mazauric, director general Brico Dépôt România.

La nivel mondial, mai mult de 125 de milioane de hectare de pădure sunt certificate conform standardelor FSC, echivalentul a aproximativ 5% dintre pădurile de producție de pe planetă. În România aproximativ 2,5 milioane hectare  de pădure sunt certificate FSC.

Un alt retailer care a luat măsuri este Hornbach, care a anunțat că renunță la compania Schweighofer în urma solicitărilor venite de la 14.000 de cetățeni. “Hornbach va încheia relaţiile comerciale cu Schweighofer   pentru  lemnul de construcții și lemnul rindeluit începând cu luna ianuarie a anului viitor. La baza deciziei Hornbach stă suspendarea certificării FSC și presiunea publică menținută în ultima jumătate de an de comunitatea de-clic”, reiese dintr-un comunicat al retailerului.

Peste 14.000 de cetățeni solicită magazinelor de bricolaj din România (Arabesque, Bricodepot, Dedeman, Hornbach, Leroy Merlin) să renunțe la lemnul ilegal provenit de la Schweighofer. Acum, însăși FSC (Forest Stewardship Council), organizație internațională care verifică legalitatea afacerilor cu lemn, a concluzionat că aceste acuzații sunt reale, mai reiese din comunicatul Hornbach.