Veşti bune pentru bucureşteni, în contextul scăderii numărului de cazuri de COVID-19 în ultima perioadă în Capitală!

Joi, 13 mai – data la care ar putea fi relaxate noi restricţii în Bucureşti

Luni, Alin Stoica, prefectul Capitalei, a spus că ar putea convoca joi, 13 mai, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), pentru a lua o serie de noi decizii.

Condiţia: dacă incidenţa cazurilor de COVID-19 va coborî marţi sub 1,5 la mia de locuitori şi dacă tendinţa de descreştere se va menţine.

Întrebat de jurnalişti dacă va convoca marţi CMBSU în cazul în care rata de incidenţă va scădea cu 1,5 la mia de locuitori, Alin Stoica a precizat:

“La fel ca la pragul de 3/1.000, vom aştepta 48 de ore pentru a vedea că se păstrează tendinţa descrescătoare.

Dacă se păstrează, convocăm comitetul joi. Tot joi, aşteptăm şi noua HG de prelungire a stării de alertă cu posibile noi scenarii.”

Luni, 10 mai, Bucureştiul a înregistrat o rată de infectare de 1,59 de cazuri la mia de locuitori, în scădere de la 1,78, cât a fost sâmbătă, şi apoi 1,65, în ziua de duminică.

Starea de alertă, prelungită în România

După şedinţa de Guvern de luni, Raed Arafat, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile, în contextul pandemiei.

“A avut loc şedinţa CNSU, urmată de şedinţa de Guvern pentru aprobarea stării de alertă pentru încă o lună, începând cu data de 13 mai”, a declarat Arafat.

Ca noutăţi, circulaţia persoanelor va fi permisă pe 13 mai, între orele 2 şi 5 dimineaţa, pentru sărbătoarea de Ramadan. În plus, va fi eliminată restricţia legată de domiciliu privind participarea la pelerinaje religioase sau procesiuni.

Se ia în calcul participarea spectatorilor la competiţiile sportive, ca evenimente test sau pilot, pe baza propunerilor Ministerului Tineretului şi Sportului şi cu avizul Ministerului Sănătăţii.

“Participarea permisă pentru persoanele vaccinate, cele care prezintă rezultatul unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore. În timpul şedinţei, s-a mai adăugat şi testul antigen nu mai vechi de 24 de ore cu condiţia prezentării unui certificat, emis de cineva autorizat. Condiţiile se stabilesc prin ordinul comun MTS – MS”, a mai precizat, luni, Raed Arafat.