Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit despre noile restricții care vor fi implementate pentru persoanele care nu și-au administrat vaccinul anti-COVID. În opinia lui Gheorghiță, introducerea certificatului verde în România nu este o măsură discriminatorie.

„Eu cred că suntem într-o altă parte a pandemiei. Avem acces mult mai larg la testare, avem testele rapide, accesibile, ușor de efectuat și mai ieftine față de PCR. Și avem vaccinarea la îndemână.

Suntem pe o creștere exponențială, peste 700 pacienți la ATI, 60 de decese raportate zilnic. Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare și pentru că par discriminatorii. Sunt măsuri care dau posibilitatea celor care vor să se vaccineze să-și continue viața socială, într-un anumit interval în care situația epidemiologică este bună. Se aplica în localitățile unde rata de infectare este de peste 3 la mie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Implementarea certificatul verde în România

Implementarea folosirii certificatului verde pe teritoriul României, se va face în judeţele sau localităţile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în aceste zone se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

  •  vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
  • care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,
  • care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Foarte important de menţionat! Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin