Decizia a fost luată în contextul în care continentul încearcă să oprească pandemia noului tip de coronavirus, informează marţi dpa, citată de agerpres.

Astfel, toate ţările membre ale Uniunii Europene exceptând Irlanda precum şi patru ţări non-UE care fac parte din Spaţiul Schengen de liberă circulaţie au suspendat călătoriile neesenţiale din afara blocului, a anunţat un purtător de cuvânt al executivului UE.

Irlanda nu face parte din acest grup, deoarece este parte a acordului comun privind călătoriile cu Regatul Unit al Marii Britanii, care nu mai este membră a UE.

Interdicțiile pot fi prelungite

Deși interdicţia de intrare, care prevede excepţii pentru cetăţenii UE ce se întorc acasă, pentru rezidenţii pe termen lung ai blocului comunitar şi pentru pasagerii în tranzit, este în vigoare timp de 30 de zile, aceasta ar putea fi prelungită dacă va fi necesar.

Liderii ţărilor din UE au semnat planul la 17 martie, Franţa şi Germania punând prevederile acestuia imediat în aplicare. Împuternicirea de a implementa sau ridica restricţiile se află în mâinile guvernelor naţionale, a spus marţi purtătorul de cuvânt Adalbert Jahnz.

De asemenea, paisprezece ţări din UE sau din Spaţiul Schengen au notificat Comisia Europeană că vor aplica restricţiile la frontierele interne din cadrul grupului ţărilor europene, potrivit lui Jahnz.

Acest lucru contravine regulilor normale de frontiere deschise şi a dus de asemenea în ultimele zile la uriaşe cozi la câteva dintre frontierele interne ale UE.

Situaţia a început să se amelioreze, a dat asigurări marţi purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Sonya Gospodinova, chiar dacă dificultăţile persistă.

Multe ţări europene îşi sfătuiesc cetăţenii pe cât posibil să nu se deplaseze.