Comisia Europeană a reacţionat de urgenţă în contextul apariţiei noii variante de coronavirus din Africa de Sud!

Restricţii la călătorii şi carantină strică pentru europenii care revin din ţări cu noua variantă de COVID-19

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a cerut tuturor statelor membre UE, vineri, să activeze “frâna de urgenţă” în cazul călătoriilor din Africa de Sud şi alte ţări în care a fost deja descoperită varianta B.1.1.529.

Aceste noi mutaţii pot duce la la o răspândire rapidă, în numai câteva luni, la nivelul întregului glob, afirmă von der Leyen. Tocmai de aceea, Uniunea Europeană trebuie să acţioneze “acum (…) foarte rapid, decisiv şi unit”.

Şefa Comisiei Europene a cerut activarea unei “frâne de urgenţă” împotriva călătoriilor din ţările afectate, în vederea “limitării răspândirii noii variante”.

“Toate legăturile aeriene ale acestor ţări este necesar să fie suspendate până când înţelegem în mod clar pericolul pe care-l reprezintă această nouă variantă”, a transmis Ursula von der Leyen. Cât despre europenii care vin din aceste ţări, este necesară plasarea lor într-o “carantină strictă”.

Noua variantă a virusului a ajuns deja şi în Europa: un caz a fost depistat în Belgia

“Luăm veştile despre noua variantă COVID cu extrem de multe mutaţii foarte în serios”, a mai transmis oficialul de la Bruxelles.

Anumite ţări europene au implementat deja astfel de măsuri, în vederea protejării de noua variantă de COVID-19. Printre ele: Franţa, Germania, Italia şi Olanda.

Cazuri de contaminare cu această nouă variantă, descoperită în Africa de Sud, au fost descoperite în Hong Kong, în Israel, la o persoană care s-a întors din Malawi, dar şi un caz la nivel european, în Belgia, la o persoană care a revenit din Egipt, transmite News.ro.

Deocamdată, Comisia Europeană nu a prezentat o listă a ţărilor care ar urma să fie vizate de aceste restricţii.

Vaccinurile ce ajung în Europa trebuie adaptate imediat unor noi variante, potrivit contractelor semnate

Pe de altă parte, tot vineri, Ursula von der Leyen a anunţat că a discutat despre această situaţie, „la telefon şi în conferinţe video, cu cercetători şi producători de vaccin”.

„Şi ei susţin deplin asemenea măsuri de precauţie în vederea unei răspândiri internaţionale a acestei variante îngrijorătoare.

Depinde, de asemenea, de fiecare dintre noi, ca cetăţeni, să contribuim la un mai bun control al pandemiei.

Vă rog să vă vaccinaţi cât mai rapid posibil, dacă nu aţi făcut-o”, a mai transmis şefa Comisiei Europene.

Ea a mai explicat un element important: contractele pe care UE le-a încheiat cu producătorii de vaccin împotriva noului coronavirus prevăd ca serurile „să fie adaptate imediat unor noi variante, imediat ce apar”.