Christos Patsalides, secretar permanent în Ministerul cipriot al Finanţelor, i-a asemănat de asemenea pe creditorii internaţionali ai ţării sale cu nişte ‘forţe de ocupaţie’ cărora nu le pasă de drepturile omului.

Responsabilul cipriot, care a luat parte la recentele negocieri dintre Cipru şi FMI, a făcut aceste remarci în cadrul unei anchete judiciare ce vizează să stabilească circumstanţele care au dus la colapsul uneia dintre cele mai mici economii din zona euro.

Numeroşi ciprioţi au rămas fără economiile de-o viaţă luna trecută, când autorităţile ţării au acceptat o restructurare a sectorului bancar ce a presupus pierderea deponenţilor neasiguraţi la primele două bănci cipriote, Popular Bank şi Bank of Cyprus, pentru a primi un pachet de asistenţă de 10 miliarde de euro de la UE şi FMI.

Întrebat dacă impunerea acestor pierderi deponenţilor ciprioţi este compatibilă cu drepturile acestora, Patsalides a replicat: ‘Când avem de-a face cu forţe de ocupaţie, acestea nu vorbesc despre drepturile omului’.

‘Au distrus un sistem economic care funcţiona. Da, aveam neajunsurile noastre, dar magnitudinea pedepsei este mult mai mare decât dimensiunea problemei’, a argumentat responsabilul cipriot.
SURSA: Agerpres