La eveniment au participat preşedintele interimar şi preşedinte al parlamentului Marian Lupu, premierul Vlad Filat, dar şi membrii guvernului, deputaţi şi foşti demnitari, inclusiv foştii preşedinţi ai ţării.
Ulterior, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a avut loc, în premieră, o paradă militară la care au participat circa 1.000 de militari şi 65 de unităţi de tehnică militară.
De la o tribună amenajată în centrul Pieţei, Marian Lupu a adresat un mesaj de felicitare cetăţenilor, în care a vorbit despre luptele “poporului moldovenesc” pentru a deveni liber. În acest sens, el i-a menţionat pe domnitorii Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, care “nu au cedat dreptul de a fi liberi”. “Redobândirea independenţei ne-a oferit privilegiul de a decide propriul destin, de a decide vectorul dezvoltării în condiţii de libertate şi democraţie”, a declarat Marian Lupu.
Marcată pe parcursul acestei perioade de un conflict secesionist, care a condus şi la o confruntare armată; distrugerea economiei şi un exod masiv al populaţiei, la două decenii de independenţă, Republica Moldova continuă să se afle în faţa mai multor provocări, precum instabilitatea politică, imposibilitatea soluţionării conflictului transnistrean, sau pauperizarea populaţiei. În acelaşi timp, Moldovei i se deschid şi noi orizonturi şi perspective prin apropierea continuă de Uniunea Europeană, posibilitatea obţinerii unui regim liberalizat de vize în următorii câţiva ani, precum şi a unui regim de comerţ liber cu comunitatea europeană.
Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, prin votarea de către parlament a Declaraţiei de Independenţă, în momentul în care la Chişinău câteva sute de mii de oameni cereau dezlipirea ţării de fosta Uniune Sovietică.
“Republica Moldova este un stat suveran, independent şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, potrivit Declaraţiei de Independenţă, al cărei original nu s-a păstrat din cauza unui incendiu în timpul protestelor violente din aprilie 2009.
Sursa: Agerpres