Urmează remanierea guvernamentală

Premierul României, Marcel Ciolacu, se pregătește de remanierea guvernamentală. Va avea loc la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, potrivit unor surse citate de știripesurse.ro.

În cadrul coaliției de guvernare, s-a convenit că niciun ministru care intenționează să candideze la alegerile locale sau la alegerile europarlamentare nu va putea face acest lucru în timp ce este încă în funcție, motiv pentru care se anticipează o remaniere extinsă.

În plus, PNL a adoptat o regulă suplimentară. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, nu va face excepție: liderii filialelor județene vor fi obligați să candideze la alegerile locale din acest an.

Cine va candida din partea PNL şi va trebui să renunţe la postul din Guvern?

Recent, au început să se contureze listele pentru alegerile europarlamentare, atât din partea PSD, cât și din partea PNL. Se pare că ar putea fi prezenți mai mulți miniștri pe poziții eligibile.

Potențialii miniștri PNL care ar putea candida la alegerile europarlamentare sau șa alegerile locale sunt:

Raluca Turcan – actualul ministru al Culturii (lider al PNL Sibiu): conform regulii interne a PNL, este obligată să candideze fie la primăria Sibiului, fie la Consiliul Județean Sibiu.

Alina Gorghiu – actualul ministru al Justiției (lider al PNL Argeș): conform regulii PNL, ar trebui să candideze fie la primăria din Argeș, fie la consiliul județean. Cu toate acestea, sursele noastre indică faptul că Alina Gorghiu își exprimă interesul pentru un mandat de europarlamentar.

Adrian Veștea – actualul ministru al Dezvoltării (liderul PNL Brașov): conform regulii interne a PNL, este obligat să candideze fie la primăria Brașovului, fie la Consiliul Județean Brașov. Veștea a deținut anterior funcția de președinte al CJ Brașov înainte de a fi numit ministru.

Sebastian Burduja – actualul ministru al Energiei (liderul PNL București): este candidatul declarat de PNL pentru funcția de primar al Capitalei, în eventualitatea în care partidul va candida independent.

Cine va candida din partea PSD?

Miniștrii PSD care sunt luați în calcul pentru o posibilă candidatură la alegerile europarlamentare sunt:

Simona Bucura Oprescu – actualul ministru al Muncii: există speculații conform cărora ar putea fi inclusă pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare.

Alexandru Rafila – actualul ministru al Sănătății: există discuții despre o potențială candidatură a sa pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare.

Este de menționat că lista poate suferi modificări în funcție de evoluția negocierilor dintre PSD și PNL.