Cum scapi de nomofobie, adică dependența de telefonul mobil

Boala numită nomofobie este cea mai modernă fobie și se referă la o teamă extremă de a nu avea propriul telefon mobil ori de a nu-l putea folosi. Denumirea este o prescurtare a expresiei „no mobile phone phobia” și a fost folosită pentru prima dată de UK Post Office în 2008, informează HealthLine.

Regulile care trebuie fie respectate sunt următoarele:

  • Diversifică activitățile
  • Setează limite pentru utilizarea telefonului
  • Dezactivează notificările și șterge aplicațiile
  • Renunţă la social media

Stabilirea unor limite sănătoase pentru utilizarea telefonului mobil este un mod eficient de a evita dependența de acesta. Există diverse metode pe care le poți aplica pentru a preveni sau pentru a învinge dependența de telefonul mobil. Dacă niciuna dintre acestea nu pare să funcționeze, este recomandat să ceri ajutor de la un specialist în psihologie.

Este esențial ca activitățile tale să fie diversificate. Poți încerca să citești o carte sau să te dedici hobby-urilor pe care le-ai neglijat din cauza utilizării excesive a smartphone-ului, conform observațiilor făcute de Kidslox. Tranziția între diferite activități nu numai că este benefică pentru creier și corp, dar te ajută și să-ți disociezi atenția de la smartphone.

Stabilește limite de timp

O strategie excelentă pentru gestionarea mai eficientă a utilizării smartphone-ului este să stabilești limite de timp pentru utilizare și să monitorizezi cât de mult îl folosești pe parcursul zilei. De asemenea, este util să stabilești perioade în care să nu utilizezi deloc telefonul.

Notificările pot fi tentante și pot perturba, așa că poți lua în considerare dezactivarea alertelor pentru a rezista tentației de a verifica telefonul în mod frecvent. Dacă îți faci griji că ai putea rata actualizări importante, poți începe prin a dezactiva sunetul notificărilor. De asemenea, în timp ce lucrezi, este recomandat să nu ții telefonul mobil în câmpul tău vizual. Studiile arată că simpla prezență a telefonului pe birou este suficientă pentru a-ți distrag atenția și a-ți afecta concentrarea și productivitatea. De asemenea, poți elimina aplicațiile pe care le folosești foarte rar sau deloc, precum jocuri, horoscoape, scoruri live sau aplicații de muzică.

Există o presiune socială puternică asociată cu utilizarea platformelor precum Facebook, Instagram, TikTok sau WhatsApp. Totuși, dacă simți că aceste platforme îți consumă prea mult timp și energie, poți să încerci să stai fără ele pentru câteva zile sau chiar o săptămână. Este puțin probabil să îți afecteze activitatea la locul de muncă sau statutul social, iar un astfel de experiment te poate ajuta să îți prioritizezi timpul și atenția către activități mai valoroase.