Când începe programul Casa Verde 2024?

La finele lunii februarie, a fost dată aprobarea guvernamentală pentru bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru anul în desfășurare.

În cursul acestui an, sesiunea nouă a programului Casa Verde 2024, dedicată panourilor fotovoltaice, va beneficia de un buget record de 2 miliarde de lei.

Se preconizează că aceasta va fi lansată, cel mai probabil, în timpul verii sau la începutul toamnei.

”Casa Verde Fotovoltaice este cel mai solicitat program, astfel că pentru înscrierile pe care le vom organiza în anul 2024, am alocat un buget record în valoare de 2 miliarde de lei.

De asemenea, dispunem pentru anul 2024 de un buget de 250 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanțare ce vizează înscrierea unităților de cult, a instituțiilor publice și entităților juridice non-profit din domeniul asistenței sociale care doresc instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru clădirile în care își desfășoară activitatea”, a transmis AFM.

energie solara, panouri fotovoltaice
Panouri fotovoltaice / SURSA FOTO: Dreamstime

Câți bani se dau în cadrul programului Casa Verde 2024?

În martie, Laurențiu Neculaescu, liderul AFM, spunea că în jur de 100.000 de locuințe din România vor beneficia de finanțare în cadrul proaspătului program. Banii sunt pentru a-i ajuta pe oameni să-și achiziționeze și să-și instaleze panouri fotovoltaice.

Lansarea sesiunii 2024 a Programului Casa Verde Fotovoltaice este planificată pentru intervalul iulie-august-septembrie 2024.

Prin intermediul acestui program, guvernul român oferă o finanțare de până la 20.000 de lei.

Cerința principală este ca beneficiarul să contribuie cu o sumă proprie de 2.000 de lei.

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 susține financiar instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW (kilowați).

panouri fotovoltaice
Panouri fotovoltaice / SURSA FOTO: Dreamstime

Condiții pentru programul Casa Verde 2024

Pentru a beneficia de finanțarea maximă de 20.000 de lei acordată de către stat, un cetățean român trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele criterii:

  • să locuiască în România
  • să nu înregistreze datorii la bugetul de stat și la bugetul local
  • să locuiască la adresa unde va fi realizat proiectul

Persoana care solicită finanțarea trebuie să fie deținătorul proprietății pe care urmează să fie instalat sistemul de panouri fotovoltaice.

În plus, proprietatea pe care este implementat proiectul nu trebuie să fie afectată de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice. Există, totuși, o excepție – proprietatea este grevată de o ipotecă imobiliară.

Destinația clădirii trebuie să fie exclusiv pentru locuință sau pentru anexe destinate servirii acesteia.

Cel care face solicitarea trebuie să fie de acord să permită accesul persoanelor autorizate pentru colectarea datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice și pentru verificarea acestuia, având în vedere că este finanțat de program.

În acest program, nu sunt considerate eligibile imobilele cu proprietăți comune și proprietăți individuale, precum blocurile sau condominiile cu mai mult de două apartamente.