Manifestările organizate în acest an de Primărie s-au restrâns simţitor din cauza ratei mari a infectărilor cu COVID-19, spune Mihai Chirica.

De asemenea, acesta a punctat că manifestările religioase organizate în această perioadă cu prilejul prăznuirii sărbătorii Sf. Cuvioase Parascheva se vor desfăşura în exterior, cu păstrarea distanţei sociale, şi purtarea măştii de protecţie sanitară.

Informațiile transmise de primarul municipiului Iaşi

„În condiţiile de pandemie unde incidenţa este de peste 6 la mia de locuitori, purtarea măştii sanitare devine obligatorie, iar la noi trebuie purtată atât de localnici, cât şi pentru pelerini. Anul acesta nu sunt restricţii de domiciliu. Nu putem să impunem asemenea lucruri. Cei care vin în perioada sărbătorilor din zone aflate în carantină vor fi condiţionaţi de deciziile la nivel local, adică nu vor putea părăsi localitatea de domiciliu decât în anumite condiţii”, a spus primarul Mihai Chirica.

Primarul a subliniat că Jandarmeria a pregătit deja traseele pentru pelerinajul la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, care urmează a fi scoasă vineri dimineaţa din Catedrala Mitropolitană pentru a fi depusă timp de câteva zile în Curtea Mitropolitană, cu prilejul hramului acesteia.

„Vor fi puncte şi corturi sanitare care vor asigura asistenţă medicală, dar şi materiale sanitare şi dezinfectanţi. Masa pelerinilor nu va mai avea loc într-un loc anume, ci se vor duce pachete fiecărui pelerin în parte. Slujba Liturgică de pe 14 octombrie va putea fi vizionată doar pe scaune amplasate pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Vor fi amplasate şi panouri video pentru credincioşii care vor să vadă scena amplasată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei”, a mai spus Chirica.

Pelerinii care vor veni la Iaşi în această perioadă trebuie să ştie că, după ora 20,00, circulaţia va fi efectuată în conformitate cu prevederile actelor normative care se aplică în cazul scenariului roşu închis.

„Este permisă numai celor care se află în grupuri organizate, unii am văzut că s-au organizat prin agenţii de turism, care pot demonstra că sunt în tranzit sau în pelerinaj în municipiul Iaşi Nu vor trebui să demonstreze că sunt vaccinaţi sau testaţi pentru că nu sunt prevederi legale care să-i oblige. Nu sunt nici activităţi de tip restaurant, nu sunt nici măcar activităţi de tip concert. Vom căuta să luăm toate măsurile necesare pentru ca ei să nu se infecteze aici. Avem centre de prim ajutor şi vom cere sprijinul ambulanţelor private. Sperăm să nu avem incidente majore”, a spus acesta

Circulaţia rutieră va fi restricţionată începând cu data de 13 octombrie

Totodată, edilul a spus și că în zona centrală a Iaşiului circulaţia rutieră va fi restricţionată începând cu data de 13 octombrie, pentru a permite organizarea evenimentelor din ziua de 14, când este sărbătoarea Sf. Parascheva.

„Am renunţat în totalitate la concert, la târgul de vinuri, se va face doar cel de blănuri, devenit tradiţional, cu un culoar foarte clar de mişcare a cumpărătorilor. Vor fi şi restricţii pentru comercianţi în ceea ce priveşte protejarea spaţiilor în care vor ajunge cumpărătorii. Pe 15 octombrie este posibilă organizarea unui foc de artificii după ora 21,00, ora după care nu se mai poate circula, deci nu se mai pune problema ca cineva să stea sub focul de artificii, ci îl vor privi de acasă sau din alte locuri de unde se vor afla ei”, a conchis Mihai Chirica.