Parlamentul European a dat undă verde noilor reguli privind cooperarea polițienească în acest domeniu, se arată într-un comunicat al instituției europene.
Obiectivul prezentei directivei este de a consolida securitatea rutieră și de a asigura egalitatea în fața legii a tuturor contravenienților, inclusiv a celor care locuiesc într-un alt stat membru. 
Cum vor funcționa noile reguli?
Statele membre se angajează să comunice coordonatele șoferului sau ale titularului certificatului de înmatriculare al vehiculului acuzat autorităților din statul în care infracțiunea a fost constatată, pentru ca acestea din urmă să poată începe urmărirea. 
Autoritățile din țara în care infracțiunea a fost comisă vor trimite apoi contravenientului o scrisoare recomandată pentru a-i aduce la cunoștință tipul de infracțiune săvârșită și sancțiunea care se aplică, precum și posibilele căi de recurs și consecințele juridice.
Amenda și modalitățile de aplicare vor fi stabilite conform regulilor statului în care a fost comisă infracțiunea. Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European a consolidat nivelul de protecție a datelor personale și obligația de a șterge fișierele privind contravenienții imediat după închiderea procedurii. 
Infracțiunile vizate de noile măsuri sunt excesul de viteză, condusul sub influența alcoolului, neutilizarea centurii de siguranță, nerespectarea culorii roșii a semaforului, condusul sub influența drogurilor, neutilizarea căștii de protecție, circulația pe o bandă interzisă (de exemplu, banda specială pentru autobuz), utilizarea nepermisă a telefoanelor mobile sau a oricărui alt echipament de comunicare în timpul conducerii autovehiculului.  
Directiva va trebui aprobată în unanimitate de Consiliul de miniștri și va intra în vigoare a doua zi după publicarea sa. Statele membre dispun de maximum 24 de luni pentru a aplica noile reguli, cu excepția Irlandei, a Marii Britanii și a Danemarcei, care deocamdată nu sunt incluse în acest sistem.