Reguli și recomandări pentru arborarea steagurilor în Germania

În unele cazuri, fațadele clădirilor sunt decorate cu diverse steaguri, inclusiv cu cel al Germaniei, adesea în perioadele de Campionat European sau Cupa Mondială.

Totuși, este crucial să știi ce culori, simboluri și motive sunt permise pentru a evita posibile conflicte cu vecinii, proprietarii sau chiar intervenția poliției.

Jutta Hartmann de la Asociația Chiriașilor din Germania a menționat că chiriașii au voie să arboreze un steag pe ferestrele lor sau pe balustradele balconului apartamentului lor, cu condiția să nu includă conținut sau simboluri interzise sau jignitoare.

Germania
SURSA FOTO: Dreamstime

„Cel puțin atâta timp cât nu prezintă niciun conținut sau simboluri interzise sau jignitoare”, spune Jutta Hartmann.

Hartmann a explicat că proprietarul poate specifica cerințe specifice în contractul de închiriere, cum ar fi interzicerea steagurilor pe balcon din considerente vizuale.

„Din motive vizuale, el poate preciza că nu sunt permise steaguri pe balcon”, explică Hartmann.

Înainte de a instala un suport adecvat, este recomandat să vă asigurați că nu deteriorați structura clădirii. Este bine să discutați cu proprietarul înainte de a proceda.

Permise pentru arborarea steagurilor

Adițional, steagul nu ar trebui să obstrucționeze vederea vecinilor chiriași sau să le afecteze plantele de pe balcon. De asemenea, este important să fie fixat în mod securizat pentru a preveni fluturarea sa și pentru a nu pune în pericol trecătorii.

Proprietarii de locuințe au în general dreptul legal să instaleze un catarg pe proprietatea lor, de exemplu în grădină, și să arboreze steaguri pe acesta, chiar dacă acest lucru nu este pe placul proprietarului vecin.

Înainte de a instala un catarg, este recomandat să verificați reglementările locale relevante cu autoritățile competente.

În unele landuri federale, este necesar un permis pentru instalarea unui catarg. Cu toate acestea, în cazul catargurilor mai mici de 10 metri, de multe ori nu este nevoie de autorizație, scrie ziarulromanesc.de.

În plus față de dimensiune, natura steagului arborat poate influența necesitatea unei aprobări. Dacă steagul conține reclame pentru o companie sau o marcă, de exemplu, este necesară aprobarea autorităților.

Această aprobare poate fi obținută de la autoritatea locală de construcții din municipiul sau comuna dumneavoastră.

Într-o grădină închiriată, proprietarii de grădină ar trebui să solicite acordul proprietarului înainte de a proceda.

Ce steaguri sunt acceptate?

În Germania, este permis să arbori în mod privat drapelul Republicii Federale Germania în culorile negru, roșu și auriu, fără adăugarea de steme sau simboluri oficiale.

Adăugarea acestora poate atrage sancțiuni administrative, inclusiv amenzi de până la 1.000 de euro. În timpul marilor evenimente sportive, folosirea steagului federal cu stema este tolerată social.

Steagul Republicii Democrate Germane (RDG), cu simboluri precum ciocanul și busola înconjurată de o coroană de grâu, poate fi arborat în mod privat, deși există dezbateri cu privire la istoricul său.

Arborarea steagurilor în proprietatea privată din Germania

De asemenea, steagurile altor țări pot fi utilizate în mod privat, dar trebuie să fie versiuni neutre fără adăugarea de simboluri sau steme suplimentare.

Există steaguri pentru care s-a decis în instanță dacă pot fi arborate privat sau nu. Proprietarii pot interzice unele steaguri, invocând adesea argumente legate de estetica clădirii, mai ales în cazul locuințelor situate direct pe bulevarde.

Steagul pirat, cunoscut și sub numele de Jolly Roger, poate fi teoretic arborat în mod privat, dar într-un bloc de apartamente, proprietarul poate solicita înlăturarea lui. Într-un caz din Chemnitz, o familie a obținut dreptul de a arbora acest steag, după ce proprietarul a contestat inițial, temându-se că ar putea descuraja potențialii chiriași.

Steagul curcubeu, simbol al comunității LGBT, poate fi expus în ferestre în timpul evenimentelor precum CSD. Cu toate acestea, au existat cazuri în care proprietarii au interzis acest simbol.

Este important să respectați regulile, inclusiv să tratați steagurile cu demnitate, evitând arborarea lor cu susul în jos, conform protocolului guvernului federal.

Ce steaguri sunt ilegale?

În Germania, arborarea în mod privat a anumitor steaguri este reglementată strict.

Este interzisă afișarea steagurilor care au legătură cu național-socialismul sau extremismul politic.

Printre acestea se numără steagul cu zvastica și drapelul de război al Reichului, inclusiv variantele care nu conțin zvastica.

În Brandenburg, expunerea publică a drapelului de război al Reichului este considerată o „încălcare a ordinii publice”.