Demonstrația a avut loc la o paradă de la mijlocul lunii ianuarie, la încheierea celui de-al VIII-lea Congres al partidului. Regimul nord-coreean continuă să ascundă nivelul pandemiei care a cuprins țara, etalându-și cu mândrie programul balistic, transmite NationalInterest.

Deși pare a fi doar o schimbare progresivă față de „Pukkuksong-4”, etalată în octombrie 2020, nu se poate ști dacă „Pukkuksong-5” este gata pentru primul său test.

Nord-coreenii nu au desfășurat încă primul lor submarin balistic

Dacă noua rachetă sau un model similar este testat în zbor, o posibilitate foarte reală în lunile următoare, ea va contribui la două lucruri: la o rachetă balistică intercontinentală cu propulsor solid (ICBM) care poate ajunge în SUA și la rachetele care pot livra multiple focoase nucleare cu o singură lansare.

Având în vedere puținele progrese ale Phenianului în programul de rachete balistice, e nevoie de ceva precauție cu privire la semnificația militară a rachetei. Coreea de Nord nu a desfășurat încă primul său submarin balistic cu mai mult de un singur tub de lansare a rachetelor balistice. Chiar și după ce îl va adăuga, submarinul ar reprezenta doar o mică parte din lansatoarele Coreei de Nord.

Dar importanța acestei rachete se extinde în mod clar dincolo de utilizarea sa potențială de către un submarin.

Deși majoritatea rachetelor din seria Pukkuksong sunt facturate ca rachete lansate de pe submarin, caracteristica distinctivă a acestei serii par a fi motoarele cu propulsie solidă ,care nu sunt limitate la utilizare pe mare. Pukkuksong-2 este cea mai mare rachetă cu combustibil solid lansată vreodată de Coreea de Nord, testată de două ori în 2017.

Coreea de Nord nu a dovedit că poate produce rachete cu propulsie solidă

Rachetele care utilizează combustibil solid sunt superioare în majoritatea utilizărilor militare decât echivalenții lor alimentați cu lichid. Rachetele cu combustibil solid pot fi lansate într-un timp mai scurt, făcându-le mai eficiente în fața loviturilor surpriză.

Până în prezent, Coreea de Nord nu a dovedit că poate produce rachete cu propulsie solidă viabile de gamă intermediară, cu atât mai puțin unele care să se potrivească cu gama ICBM-urilor cu combustibil lichid testate în 2017. Asta nu înseamnă că Phenianul nu va putea în cele din urmă să construiască ICBM-uri cu propulsie solidă.

Introducerea ICBM-urilor cu combustibil solid în Coreea de Nord ar reprezenta o amenințare extinsă pentru stabilitatea regională și interesele SUA. Chiar dacă șansele ca regimul nord-coreean să le folosească pentru a lovi Statele Unite sunt minime.

Având în vedere potențiale avantaje, nu e surprinzător că liderul nord-coreean a dat directive pentru dezvoltarea în continuare a rachetelor cu propulsie solidă. Tot la congres, Kim Jong Un ar fi anunțat că oamenii de știință din domeniul apărării naționale se află în etapa finală a „perfecționării tehnologiei de ghidare pentru racheta cu mai multe focoase”.

Kim poate pune pariu că, întrucât Pukkuksong-5 nu este un ICBM, vor exista consecințe mici sau spre deloc în cazul lansării sale. Sperând că astfel de lansări nu vor deraia orice perspectivă pentru avansarea agendei sale diplomatice.