Criticii susţin că regimul comunist încearcă să limiteze libertatea de exprimare, argumentând că Internetul este considerat drept ameninţare de Partidul Comunist unic.

Autorităţile chineze monitorizează cu atenţie materialele transmise prin Internet din afara ţării şi blochează frecvent astfel de activităţi de comunicare.
Noile măsuri au fost adoptate la o lună după desemnarea noii conduceri a Partidului Comunist.

Conform noilor reglementări, toate persoanele care vor semna contracte pentru utilizarea Internetului, telefoniei fixe şi mobile trebuie să furnizeze "date exacte de identitate".

Internetul, în special site-urile de socializare, a fost utilizat în ultimele luni pentru organizarea unor proteste în China.
De exemplu, cu ocazia congresului desfășurat la începutul lunii noiembrie, Google a anunțat că că o serie de servicii online ale sale au fost blocate în China, chiar după ce a demarat întâlnirea de 10 ani pentru transferul de putere către noua generație de lideri ai țării.

Serviciul video YouTube al Google a fost inaccesibil în China din 2009, în timp ce accesul la alte servicii din China a fost blocat sporadic.
În 2010, Google și-a transferat în Hong Kong motorul de căutare în limba chineză, după o dispută cu autoritățile pe marginea cenzurii și a atacurilor cibernetice despre care Google spunea că sunt pornite din China.
Google a anunțat în luna mai că a adus modificări motorului de căutare astfel încât utilizatorii sunt avertizați când folosesc termeni ce ar declanșa interferențe din partea autorităților și sugerează moduri în privința cenzurii.

Sursa: mediafax.ro