‘Dacă vom descoperi ţiţei în urma forărilor din perimetrul Neptun investiţiile în producţie şi dezvoltare vor fi cuprinse între 3 miliarde dolari şi 10 miliarde dolari’, a afirmat Fischer.

Forarea în perimetrul Neptun va începe la sfârşitul anului 2011 sau la începutul anului 2012, a adăugat acesta precizând că suma investită în această activitate va fi de un milion dolari pe zi.

‘Vom începe să forăm la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor iar lucrările la o sondă durează între 30 – 135 de zile. Investiţia pentru lucările de foraj se ridică la un milion de dolari pe zi. Pentru a descoperi dacă în acest perimetru există ţiţei şi gaze naturale trebuie să descoperim în cazul mai multor sonde’, a menţionat directorul general al ExxonMobil.

Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd au încheiat un contract de concesionare (Farm Out Agreement) în 2008 prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în blocul Neptun. De la acel moment, cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziţia seismică 3D şi pentru evaluarea potenţialului blocului Neptun.

Guvernul a aprobat recent Hotărârea iniţiată de Ministerul Economiei privind prelungirea cu 5 ani a perioadei de explorare a acordului de concesiune pentru perimetrul XIX-Neptun din Marea Neagră către OMV Petrom şi Exxon.
Citește și Cu ce se ocupă cea mai profitabilă companie din lume