Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, în cadrul plenului Parlamentului European reunit la Bruxelles, că garanţiile solide de concurenţă corectă din partea Regatului Unit sunt o precondiţie pentru un nou acord comercial cu Uniunea Europeană după Brexit.

Ursula von der Leyen a luat cuvântul în cadrul sesiunii Parlamentul European care urmează să valideze, la 19:00 ora României, acordul de retragere a Regatului Unit din UE. Ea a accentuat că cele două părţi trebuie să lucreze mână în mână în domenii precum securitatea şi combaterea schimbării climatice.

Acord între UE și Regatul Unit

„Luăm în considerare un acord de liber schimb cu zero tarife şi zero cote. Dar precondiţia este ca afacerile din UE şi britanice să continue să concureze de pe picior de egalitate. Cu siguranţă nu vom expune companiile noastre unei concurenţe neloiale”, a afirmat Ursula von der Leyen în faţa eurodeputaţilor, potrivit Agerpres.

De asemenea, Von der Leyen a spus că UE va fi „vigilentă” privind modul în care va fi implementat acordul de divorţ la frontiera irlandeză sensibilă.

„Niciun parteneriat nu va asigura beneficiile ce decurgeau din apartenenţa la Uniunea Europeană”, a adăugat ea, dar a garantat că „cu cât îşi ia Marea Britanie mai multe angajamente de respectare a regulilor noastre (…), cu atât va fi mai deschis accesul către piaţa unică”.

„Vreau ca UE şi Regatul Unit să rămână buni prieteni şi buni parteneri”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene, precizând că „trebuie să ne dedicăm toată energia, 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte pentru a ajunge la rezultate” în negocierea viitoarei relaţii.

„Vă vom iubi mereu şi nu vom fi niciodată departe. Trăiască Europa!”, şi-a încheiat discursul Ursula von der Leyen.