Consilierii locali din Pungeşti au votat în unanimitate o hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei. În cadrul întâlnirii convocate de îndată, au fost prezenţi 12 din cei 13 consilieri locali, aceştia votând, de asemenea în unanimitate, organizarea unui referendum local pe tema explorării şi exploatării gazelor de şist.

La Pungeşti, în localitatea Siliştea, oamenii au continuat protestele începute de luni, 14 octombrie. După ce în cursul zilei de miercuri, în zonă au fost concentrate forţe de ordine impresionante, joi dimineaţă efectivele de jandarmi şi poliţişti, dar şi utilajele Chevron au părăsit locul în care se desfăşoară protestul.

Comuna Pungeşti numără circa 3.800 de locuitori, dintre care 2.500 au drept de vot.

Rezerve de gaze de şist ale României sunt estimate la 1.444 de miliard de metri cubi, ceea ce ar putea acoperi consumul naţional pentru peste 100 de ani, conform Energy Information Administration. Valoarea acestei rezerve poate fi estimată la 550 de miliarde de dolari.

Rezultatul referendumului de la Pungeşti va afecta toate exploatările de gaze de şist din România.

Chevron a obţinut, în 3 octombrie,  autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.