Facturi la jumătate de preț! Aproape 30.000 de consumatori de energie electrică din zona Munților Apuseni, din patru județe, beneficiază de reducerea la jumătate a facturilor.

Acest beneficiu este un rezultat al ordonanței nr. 27 din august 1996, dată de Guvernul Văcăroiu. Potrivit acesteia, facilitățile porneau de la asigurarea de material lemnos pentru construcții până la impozite mai mici pentru locuitorii Munților Apuseni.

Acești români beneficiază de facturi la jumătate de preț!

Mai apoi, în anul 2021, ordonanța a fost completată cu un ajutor în plus. Este vorba despre înjumătățirea facturilor la curent şi gaz. În total, au început să primească facturi reduse la jumătate un număr total de 29.579 de consumatori:

  • 15.501 sunt din județul Alba;
  • 8.000 sunt din Bihor;
  • 6.073 sunt din județul Cluj;
  • 8 din Hunedoara.

Pentru a beneficia de reducere clienții trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

  • trebuie să fie titularii contratului de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale;
  • trebuie să aibă locuința sau să desfășoare activitatea în localitățile din Munții Apuseni, așa cum sunt definite prin Hotărârea Guvernului României nr. 323 din 10 mai 1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economice-sociale a unor localități din Munții Apuseni și să nu aibă facturi restante.

Criteriile de încadrare și documentele justificative vor fi evaluate de către fiecare primărie. După verificarea criteriilor de încadrare, Unitatea Administrativ Teritorială va trimite listele cu clienții beneficiari către furnizorul de energie electrică și de gaze naturale.

Ulterior, furnizorul va aplica reducerea corespunzătoare pe factura începând cu data de 1 a lunii următoare primirii listelor.

Sectorul energetic din România s-ar putea confruntă cu o problemă

În altă ordine de idei, sectorul energetic din România s-ar putea confruntă cu o problemă. Acest este avertismentul lansat de Gabriel Biriş, partener fondator al Biriş Goran SPARL și unul dintre cei mai buni specialiști în fiscalitate din România.

Specialistul a vorbit despre noul impozit minim pe cifra de afaceri în cadrul conferinței „România şi noua ordine energetică europeană”. Evenimentul a fost organizat de Curs de Guvernare. Specialistul susține că noul impozit va afecta mai ales sectorul energetic. Mai ales pe partea de furnizare şi distribuţie.

„Vreau să trag un semnal de alarmă cu privire la noul impozit minim pe cifra de afaceri, care va lovi sever sectorul energetic, în special partea de furnizare şi distribuţie, sever. Nu sunt marje care să treacă de 6%. N-au de unde să plătească impozitul ăsta de 1% din cifra de afaceri”, a spus Biriş.