Persoanele din această categorie sunt cele care dispun de un patrimoniu financiar de peste un milion de dolari, pe lângă reşedinţa principală, bunuri durabile şi colecţii.

După un salt foarte puternic în 2009, progresul înregistrat în 2010 a fost mai mic, dar a permis depăşirea cifrei de 10,1 milioane constatată în 2007, înainte de criza financiară.

În 2009, numărul milionarilor din regiunea Asia-Pacific îl egalase pe cel din Europa. Un an mai târziu, în Asia-Pacific existau 3,3 milioane de milionari, faţă de 3,1 milioane doar în Europa.

Regiunea Americii de Nord se menţine totuşi în fruntea principalelor zone ale lumii, cu 3,4 milioane de milionari.

Referitor la averea milionarilor, ea a depăşit nivelul din 2007, cu 42.700 miliarde de dolari, respectiv un patrimoniu mediu de 3,9 milioane de dolari.

”Marele vector al sporirii bogăţiei este creşterea PIB-ului /măsura bogăţiei degajate de economia unei ţări/”, a comentat Gilles Dard, preşedintele activităţii de gestiune privată France et Europe continentale, a Merrill Lynch Global Wealth Management.

Creşterea economică este alimentată îndeosebi de crearea de întreprinderi, care induc crearea de patrimoniu pentru cei care conduc aceste societăţi, a explicat Dard.

Pe ţări, palmaresul este dominat de SUA /3,1 milioane de milionari/, urmate de Japonia /1,7 milioane/ şi Germania /0,9 milioane/. Deşi se află încă la distanţă, China îşi continuă avansul susţinut /+12 %/, ajungând la 535.000 de milionari.

SURSA: Agerpres