Îngrijorări la nivel înalt, după ce preţul grâului la bursa de cereale de la Chicago a urcat marţi la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape nouă ani. Potrivit Reuters, această creștere se datorează situaţiei culturii de iarnă din SUA și sporit temerile privind livrările globale, pe fondul majorării cererii pe plan internaţional.

Pe lângă grâu, și cotaţiile la porumb şi la boabe de soia au urcat marţi, mai arată sursa citată.

Mai exact, la bursa de cereale de la Chicago (CBOT), contractul de referinţă pentru grâu s-a apreciat cu 0,8%, până la 8,03 dolari per bushel, după ce atinsese anterior 8,07 dolari per bushel, cel mai ridicat preţ din decembrie 2012. Luni, creşterea a fost de 3,2%. În ceea ce privește cotaţiile futures la porumb, acestea au urcat cu 0,3%, la 5,80 dolari per bushel, iar la soia boabe contractul de referinţă a crescut cu 0,5%, la 12,54 dolari per bushel.

Același lucru s-a întâmplat și cu cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris, care au crescut la nivelul record de 296,75 euro pe tonă (343,96 dolari pe tonă).

O reacție în acest sens a venit din partea Departamentului american al Agriculturii (USDA), care a apreciat că 45% din cultura de iarnă de grâu este într-o situaţie „bună spre excelent”, cu trei puncte procentuale sub estimările analiştilor.

Estimările sumbre ale analiștilor

„Există temeri privind viitoarea cultură de grâu, într-un moment în care stocurile globale sunt deja la un nivel scăzut, iar cererea este solidă. Este o combinaţie destul de explozivă”, a apreciat un trader european.

Analiștii au și ei o previziune sumbră. Ei se așteaptă ca prețurile să nu scadă în următoarea perioadă.

„Preţurile la grâu nu vor scădea considerabil în viitorul apropiat. De fapt, preţurile cresc sub toate aspectele, ceea ce face imposibilă trecerea la diferiţi furnizori”, se arată într-un raport al analiştilor Commerzbank.

De menționat este faptul că, oamenii de rând vor resimți cel mai mult aceste majorări. În contextul în care grâul este materia primă pentru orice, de la baghetele din Franţa şi până la tăiţeii din Asia, cotaţiile la grâu au un impact mai direct asupra consumatorilor spre deosebire de alte culturi, precum porumb sau soia boabe, care sunt folosite în principal ca nutreţ pentru animale.

Amintim faptul că, potrivit Celor mai recente date oficiale ale Comisiei Europene, vânzările de grâu ale UE se ridicau, la finele lunii octombrie, la nouă milioane de tone, însă aceste cifre nu includ şi datele cu privire la exporturile Franţei, unul din cei mai mari vânzători de grâu din blocul comunitar.

În același timp, guvernul american se aşteaptă ca în sezonul actual, care se va încheia în luna iunie 2022, UE să exporte 35,5 milioane de tone de grâu, devansând Rusia în calitate de cel mai mare exportator mondial.